Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Bitter Dinner

Een multizintuigelijke diner ervaring gecentreerd rondom bittere kost

Bitter speelt een belangrijke rol in de Ayurvedische voedingsleer en vervult een grote functie binnen ons spijsverteringssysteem. De bittere smaak op je tong stimuleert de productie van maag- en galsappen. En werkt in feite als een soort digestieve aid. Daarnaast heeft bitter ook een bijzondere werking op onze psychologische gesteldheid. Het nuttigen van bittere smaken doormiddel van ons voedsel kan ons helpen bij het verteren van ‘the bitter tastes of life’. Het helpt te overleven. Volgens Ayurveda helpen bitters om de geest naar binnen te keren, het zel ewustzijn te vergroten en introspectie te ondersteunen.

Bitter is een ontbrekende smaak in ons moderne dieet, maar het is de meest voorkomende smaak in de natuur. De bittere smaak van een plant kan een aanwijzing zijn dat de plant giftig is voor mensen. Hierdoor hebben we van nature een aversie tegen deze smaak ontwikkeld, uit bescherming. In veel planten is de hoeveelheid gif echter zo klein dat ze wel bitter smaken, maar niet gevaarlijk zijn. Het meeste bitter overleven we dus wel!

Vandaag de dag hebben we bijna alle bittere smaken uit ons voedingspatroon verbannen. De enkeling die er nog wel zijn plek bekrachtigd, koffie bijvoorbeeld, blussen en temmen we met plenzen melk en zoete suiker.

Met dit project wil Laila Claessen onderzoeken hoe bijvoorbeeld een ritueel stronkje lof op zondag avond zou kunnen bijdragen aan de manier waarop we omgaan met al het wrange van weer een nieuwe maandag.

Het is een onderzoeksproject die ze verspreid over 3 perioden op verschillende plekken met verschillende mensen uitvoert. Elke periode werkt ze toe naar een toon- en/of ervaarmoment voor publiek.

Bitter Dinner wordt mede mogelijk door VIA ZUID, Media Matic, Laika en wp Zimmer 

index.php