Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Wijkprojecten

Wijkprojecten

We live here, who cares?

“In plaats van ons af te vragen hoe we meer kunnen zorgen, besteden we aandacht aan de momenten waarop de vraag ‘hoe te zorgen?’ zich opdringt, maar niet eenvoudig te beantwoorden is.”

Met het artistieke project ‘Who Cares?’ doet kunstenaarscollectief MOHA langlopend onderzoek naar de rol van zorgen in onze samenleving. De kunstenaars verdiepen zich in verschillende beroepen die met de zorg te maken hebben: ze werken met buurtschoonmakers, huishoudelijk personeel van een verzorgingstehuis, maatschappelijk werkers, boeren, verpleegkundigen en op een begraafplaats. Ze verblijven voor langere tijd op één locatie en creëren zo een gelaagd portret door de lens van de zorg.

foto: Goos Bronkhorst

MOHA in Maastricht: We live here, who cares
In Maastricht zetten de kunstenaars van MOHA hun onderzoek voort binnen het project ‘We live here, who cares’, een samenwerking tussen Cultuurmakers Maastricht, MOHA, SoAP Maastricht, VIA ZUID en Woonpunt.

Zij werken hiervoor vanaf mei 2022 in een appartement in de Maastrichtse wijk Pottenberg; tot eind 2023 in een flat die in de loop van 2024 gesloopt wordt en vanaf 1 april in een appartement aan de Kleistraat. Vanuit deze plek verkennen zij het thema zorg in relatie tot onderwerpen als woningbouw, woningcrisis, buurtzorg en het creëren van een thuis.

“Thuis is een plek die herinneringen draagt.”

Sinds najaar 2023 trekken de makers met grote regelmaat met een bolderkar door de wijk;
Het kan niets zijn. Misschien zie je ons op een dag en vraag je je af. Dan zul je het vergeten. Maar twee weken later zijn we er weer. En opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. Met onze kleine wagen en allemaal kleurrijke dingen. er is iets kleins. Beginnend. Gewoon een ding. Niets meer niets minder. Een bewegende ruimte. Gewoon een spatie. Zijn. Een potentiële plek. Een plek voor potentiëlen. Een opening. Voor ontmoetingen. Over het leven gesproken. Het weer. Strijd en schoonheid. Samen.

In het voor- en najaar van 2024 krijgt MOHA gezelschap van vier residenten die gedurende een 10-tal dagen intrek nemen in het appartement en de wijk verrijken met activiteiten en projecten; Laila Claessen, Marika Meoli, Jitse Huysmans & Katrijn de Cooman (collectief elan(d).

Credits
Team: Alice Pons (MOHA), Olivia Reschofsky (MOHA), Jetske Verhoeven, Biljana Radinoska, Zsófia Paczolay, Lisanne van Aerten Marina Orlova.

Partners: Cultuurmakers Maastricht, SoAP Maastricht, VIA ZUID en Woonpunt. 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie.

ZuidZone

Jeugdtheatergezelschap Het Laagland zet haar theatrale groeikracht in binnen de wijk Geleen-Zuid. Vanuit een eigen appartement ontmoeten theatermakers wijkbewoners, luisteren naar hun verhalen, dromen en verlangens, wisselen uit wat hen onderscheidt of juist verbindt.

Samen met de buurt bedenken en organiseren de makers projecten met theater en muziek, maar soms ook met radio, fotografie, VR, beeldende kunst, tuinieren of koken. Vanuit deze diverse theatrale ontmoetingen gaan ze altijd voor de verbinding en verwondering die het gewone bijzonder maakt. Zo ontstaat wederzijds ruimte voor een verrijkte blik op (samen)leven en op je echt thuis voelen in je eigen buurt.

Het Laagland maakt ZuidZone in samenwerking met VIA ZUID en woningcorporatie ZOwonen en wordt ondersteund door het Fonds voor Cultuurparticipatie

WijkZone

De tweede editie van het sociaal-artistieke project WijkZone van Het Laagland en VIA ZUID vond tot en met mei 2021 plaats in Venlo in samenwerking met Cultuurimpuls Venlo.

WijkZone #2: Heem, ontmoetingen op een grensberg

Rondom de Kaldenkerkerweg, een eeuwenoude, heuvelachtige verbindingsweg tussen Nederland en Duitsland, zocht theatermaker Naomi Steijger naar verhalen van bewoners en passanten. Rode draad in de gesprekken die ze voerde is het verlangen naar geborgenheid en je ergens thuis voelen.

Naomi sprak onder andere met bewoners van het woonwagenkamp, gastarbeiders in klooster Bethanië, een tippelaarster en met de eigenaar van het bijna honderd jaar oude grenswinkeltje. Ze voerde gesprekken over leven op de grens. Over altijd een koffer hebben klaarstaan om te vertrekken. Over levenslust en veerkracht in moeilijke situaties. En over het zoeken naar een nieuw begin. Met de verhalen maakte ze een audiowandeling. Deze is sinds 29 mei 2021 gratis te lopen. De audioportretten zijn te downloaden middels QR-codes op stoeptegels langs de Kaldenkerkerweg. Meer informatie vind je hier.

Concept en uitvoering: Naomi Steijger Coaching: Saartje Hoogland Muziekcompositie: Timo Tembuyser Eindmixage: Arno Peeters Montage-coaching: Marte Boneschansker Productie: Maartje Königs-Austen 

Met dank aan: Lisa-Betje Weiss, bewoners van Venlo, Cultuurimpuls Venlo, Het Laagland en VIA ZUID

WijkZone #1: (Neet) van hie

Het team van WijkZone #1 zocht naar verhalen over opgroeien, over hoe het ‘toen’ was en wat daar nog van over is. En de Lèntjheuvelnaer vertelde: over vaders en moeders, broers en zussen. Over grootouders en kinderen, over hobby’s en huisdieren. En over liefde, verlies, verzet en verdriet. De Lèntjheuvelnaer vertelde over Limburg, Nederland en de wereld. Maar bovenal vertelde de Lèntjheuvelnaer over… de Lèntjheuvel.

WijkZone maakt met ‘(Neet) van hie‘ een theatervoorstelling van de grootste, kleurrijkste wijk van Geleen. Door de ogen van bewoners worden herinneringen gerestaureerd en in volle pracht teruggegeven. (Neet) van hie was op 2 en 3 november 2019 en 11 en 12 januari 2020 te zien op de bovenverdieping van OBS De Duizendpoot in Lindenheuvel. Een deel van de verhalen is terug te luisteren op www.neetvanhie.nl.

Concept en uitvoering: Mayke Roels, Heléne Binder en Ischa
 den Blanken Productie: Maartje Königs-Austen Techniek: Carlo Lenssen en Thierry Wilders Kostuums: Sanne Puyk Coach: Saartje Hoogland

Met dank aan: bewoners van Lindenheuvel, Gemeente Sittard-Geleen, VIA ZUID, Het Laagland en Partners in Welzijn.

WinterZone

Van 27 tot en met 30 december 2018 vond een intieme theaterroute plaats in Sittard tijdens ‘Wèntjerdruim‘. Alles kwam voorbij tijdens de theatrale wandeling WinterZone, een nieuw initiatief van Het Laagland, gemeente Sittard-Geleen en VIA ZUID. Van een sprookje tot een alledaagse vertelling, van een persoonlijk levensverhaal tot een moderne ode aan Toon Hermans. Tijdens Wèntjerdruim Sittard brachten Het Laagland & VIA ZUID de theaterroute WinterZone.

WinterZone bestond uit vier creatieve, korte voorstellingen en een theatrale installatie van jonge en veelbelovende theatermakers Karlijn Hamer, Mayke Roels, Heléne Binder, Hendrik Kegels, Sonja van Ooijen en Celine Daemen op bijzondere locaties in het centrum van Sittard.

 

single-projecten.php