Over Via Zuid
Via Zuid is een talentontwikkelingsorganisatie voor de professionele podiumkunsten in en vanuit Limburg. Wij ondersteunen beginnende, talentvolle makers, zoals choreografen, performers, regisseurs, schrijvers en discipline- overstijgende podiumkunstenaars, op weg naar een duurzame beroepspraktijk.

De makers
Via Zuid investeert in onderscheidende, nieuwe makers binnen de podiumkunsten. Makers die durven onderzoeken wat podiumkunsten nú kunnen zijn en doen. Makers die de wereld verrassen en verrijken, prikkelen en verwonderen. Jaarlijks werken wij met een collectie van maximaal veertien bijzondere makers.
Een collectie vol (artistieke) diversiteit en een rijkdom aan vormen en verhalen. Onze makers hebben hun wortels in allerlei disciplines, maar van de grenzen tussen die disciplines trekken de meesten zich weinig aan. Wij zoeken naar onderscheidende makers die een eigen stem toevoegen aan het Limburgse podiumkunstenlandschap.
Hier gooien wij stenen in het water, waarvan de rimpelingen tot in het hele land en ook over de grens voelbaar zijn. Onze makers zijn afgestudeerd aan een kunstvakopleiding of autodidact. Ze hebben gemeen dat ze aan het begin van hun professionele loopbaan staan. We ondersteunen ze in trajecten tot maximaal vier jaar.
De samenleving en het podiumkunstenlandschap zijn continu in beweging. Podiumkunstenaars reageren hierop met urgente nieuwe verhalen, vragen, vormen, doelgroepen, samenwerkingen. Of die nu plaatsvinden binnen de traditionele instituten en festivals, in de wijk of op school, op een boerenerf of in de lift van een ziekenhuis: Via Zuid wil de aanstormende generatie makers ruimte geven voor onderzoek en ontwikkeling die veelvormigheid toelaat.
Via Zuid vindt makers door actief te scouten en contact met partners, maar de grootste rol is weggelegd voor onze jaarlijkse Open Call voor nieuwe makers.

Aanvragen
Een aantal makers ondersteunen wij in een van onze labs, maar het zwaartepunt ligt bij ontwikkeltrajecten voor langere tijd (maximaal vier jaar). Wij vinden het belangrijk dat onze makers een eigen artistieke koers leren varen en ondersteunen ze in hun zoektocht naar een duurzame podiumkunstenpraktijk. Naast het onderzoeken en verdiepen van hun artistieke handtekening, zijn het versterken van publieksbewustzijn en ondernemerschap belangrijke ontwikkelpunten. Ook moeten zij kunnen motiveren waarom ze in en vanuit Limburg willen werken en bevragen we de (potentiële) meerwaarde van ondersteuning door Via Zuid.
Labs
Naast de bovengenoemde trajecten, organiseren wij in samenwerking met verschillende culturele partners Labs. In die labs staan ontwikkeling en de vrije speelruimte die onontbeerlijk is voor creativiteit centraal.
Het stimuleren en ondersteunen van jong talent is essentieel voor de toekomst van de podiumkunst. De genre-grenzen in de podiumkunsten vervagen en makers hebben steeds vaker de behoefte te onderzoeken en experimenteren buiten de geijkte kaders. Voor de makers is het inspirerend om met elkaars methode in aanraking te komen en die te leren toepassen binnen hun eigen discipline. De kunstzinnige samensmelting van verschillende disciplines op het podium levert verrassende en spannende ervaringen op voor kunstenaar en toeschouwer.

Gunstig maak- en speelklimaat
Via Zuid wil de voedingsbodem voor nieuwe makers in Limburg versterken. Dat doen wij behalve met onze begeleidingstrajecten ook door zelf speelplekken voor onze makers te creëren, bijvoorbeeld door samenwerkingen met diverse festivals en theaters binnen en ook buiten Limburg.
Tijdens onze Sneak Peek in verschillende Limburgse theaters en festival Winternights, krijgen nieuwe makers de kans krijgen hun werk te ‘toetsen’ aan een publiek. Met projecten als We live here (in samenwerking met sociale en culturele partners), Artists in School en ZuidZone (in samenwerking met Het Laagland) geven wij ook ruimte aan makers die de verbinding met het sociale domein zoeken in hun makerschap. We geloven sterk in de kracht en het belang van samenwerking, binnen en ook buiten de provinciegrenzen, binnen en ook buiten het culturele domein.
Bijdragen aan een gezond cultureel klimaat betekent ook inzetten op eerlijke vergoedingen, fair practice en zorg dragen voor een prettige, veilige werkomgeving, waarin iedereen zich welkom voelt en diversiteit gevierd wordt.

De organisatie
Via Zuid is opgericht in 2013 en werkt voornamelijk nomadisch. Wij hebben inmiddels een kantoortje aan de Batterijstraat wat we delen met SoAP Maastricht, maar investeren zoveel mogelijk tijd en middelen in onze makers.
Via Zuid wordt structureel ondersteund door het ministerie OC&W, de Provincie Limburg en de gemeenten Heerlen, Maastricht en Sittard-Geleen.
ANBI
Via Zuid is vanaf 1 januari 2017 ANBI met cultuurstatus.
Adresgegevens
Stichting Via Zuid
Batterijstraat 48
6201 BA Maastricht
www.viazuid.com
info@viazuid.com
RSIN-nummer 852733811
Governance en codes
Via Zuid onderschrijft de Code Cultural Governance, de Fair Practice Code, en de Code Diversiteit en Inclusie en handelt hiernaar.
Gedragscode
Download hier de Gedragscode.
Beleidsplan
Download hier ons beleidsplan Route voor nieuwe verhalen voor de periode 2025-2028
Jaarverslagen
Jaarrekeningen

