23 april 2021
In de meivakantie kunnen jongeren in Geleen meedoen aan een bijzondere virtual reality-ervaring: Monologues for Nothing. Speciaal voor iedereen die de muren op zich af voelt komen als gevolg van de lockdown. Met een VR-bril komen de deelnemers terecht in een virtuele wereld. In een magische vlucht zweven ze boven locaties in Geleen-Zuid en komen ze vervolgens in de wolken terecht. Hier liggen boodschappen van andere jongeren opgeslagen en mogen ze zelf ook een ‘wolkenbericht’ achterlaten. Hiermee biedt het project een vlucht uit de eenzaamheid en verveling in deze coronatijd.
Eerder dit jaar vond op initiatief van Cultuurmakers Maastricht al een succesvolle editie van Monologues for Nothing plaats in Maastricht. Hieraan deden 35 jongeren mee. Op initiatief van Schouwburg De Domijnen vindt het project nu ook plaats in Geleen-Zuid op 6, 7, 9, 13, 14 en 15 mei aanstaande. De regie is in handen van Celine Daemen. Het project wordt geproduceerd door VIA ZUID, in samenwerking met Het Laagland. Tevens maakt regisseur Luca Meisters een mini-documentaire.
Geleense jongeren van 14 t/m 20 jaar kunnen bij hen thuis of in de buurt gratis meedoen aan de VR-ervaring. Aanmelden kan via Instagram @monologues_for_nothing of mail monologuesfornothing@gmail.com.
Eenzaamheid
De lockdown is voor veel jongeren een ingewikkelde periode door alle sociale beperkingen en het onderwijs op afstand. I&O Research (2021)[1] constateerde onlangs dat 69 procent van de jongeren zich regelmatig eenzaam voelt. Een deelnemer aan de Maastrichtse editie van Monologues for Nothing verwoordde het als volgt: “In de coronaperiode zie ik veel minder vrienden. Als je mensen online ziet is het de vraag of dat dan eigenlijk wel ‘echt’ is. Praten over gevoelens via een scherm vind ik sowieso moeilijker als je die persoon niet face to face kan zien.” Een andere jongere zei: “Ik denk dat het niet mogelijk is om alleen op de wereld te zijn, maar dat het voor veel mensen nu wel zo voelt .”
Monologues for Nothing biedt jongeren de kans om even te ontsnappen aan de corona-realiteit en zich minder alleen te voelen.
[1] https://www.ioresearch.nl/actueel/veel-jongeren-voelen-zich-nu-slechter-dan-voor-coronacrisis/