Theatermaker en choreograaf
Marleen Hendrickx (1990) is theatermaker, performer en danser. In 2020 studeerde ze af aan de opleiding Theaterdocent Verkort aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Als onderdeel van haar afstuderen maakte ze de solo X Y I en de groepsvoorstelling X Y WE, over de intersekse ervaring van haar en haar spelers. Met haar afstuderen won ze de AHK Eindwerk publieksprijs en stond ze met X Y WE in ITA tijdens het Lieve Stad festival. Van januari t/m juli 2021 was Marleen lid van team 1 van het Art & Society programma van de AHK, het postgraduate hounoursprogramma op het marineterrein in Amsterdam, waar Marleen zich verder ontwikkelde als kunstzinnig maker.
Marleen is ervan overtuigd dat theater het publiek op een andere manier kan aanspreken dan alleen op rationeel niveau. Daarmee is theater een belangrijke aanvulling op andere uitingen en middelen rondom maatschappelijke vraagstukken. Haar voorstellingen bestaan uit verhalen waarvan ze vindt dat ze verteld moeten worden, omdat ze vindt dat er iets moet veranderen. Ze plaatst haar werk in sociaal artistieke context en zet geregeld zichzelf in als performer. Maar ze werkt ook met ervaringsdeskundigen rondom een bepaald thema zonder dat deze personen (veel) spelervaring hebben. Kenmerkend aan haar werk is dat het beeldend, gestileerd én in beweging is.
Haar makerschap zit hem zit niet alleen in het maken van een voorstelling, maar ook meer in de breedte. Het voeren van gesprekken met het publiek/belanghebbenden, het geven van interviews, het mengen in het politieke debat en het samen organiseren van een voorstellingscampagne.
Meer info:
website Marleen
VOORSTELLINGEN
X Y I »
“Het is beter als je tegen niemand zegt wat je hebt”. Langzaam nestelde zich een steeds groter geheim in het hoofd van Marleen. Hoe voelt het als je niet mag zijn wie je bent? En wat gebeurt er als je na jarenlang zwijgen toch begint te praten?
Marleen Hendrickx neemt je mee in een reconstructie van haar jeugd. Een persoonlijk verhaal over opgroeien zonder écht te weten wie je bent. De vertelling laat ook zien hoe onze samenleving ooit kennis van zaken had en hoe die kennis later bewust is weggedrukt. Hoe een rechtlijnig man-vrouw beeld steeds meer de norm werd, terwijl men wist dat dat niet zo is.
Iets met boeren »
Theatervoorstelling over het boerenleven van nu, gezien vanuit de jongste generatie boeren.
Het land is in rep en roer. De boer is het beu. Te hoge kosten, te lage prijzen, te weinig waardering en telkens nieuwe regels. De boer verlaat stal en akker en trekt ten strijde. Verderop telt de boswachter de vogels, meet de wetenschapper het weer, bedenkt de politicus een plan, plakt de activist zich vast en kijkt de klant naar de prijs van de worst.
Er is iets aan de hand.
Er moet iets gebeuren.
Terwijl de kip en het ei op elkaar staan te wachten.
De serie voorstellingen Iets met Boeren geeft op speelse, theatrale wijze inzicht in de actuele landbouw. Een bijzondere voorstelling, met en door studenten van de Fontys Academie voor Theater in Tilburg én van de Hogere Agrarische School, HAS green academy in Den Bosch, in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel. Een unieke samenwerking die nu de nieuwe lichting aan het woord laat, de toekomstige generatie agrariërs. Wat is hún verhaal? Wat is hun perspectief in de scherpe discussies en snel wisselende ontwikkelingen? Zien zij het zitten om het werk van hun ouders voort te zetten, om te blijven boeren? Of zijn zij het die het roer omgooien?
Je ziet een collage van theaterscenes op plekken waar je nooit komt; in de schuur, in de stal, op het erf, in de wei. Geleidelijk raak je een tikkeltje vervreemd van de eigen mening.