Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Laila Claessen

Laila Claessen

multidisciplinair kunstenaar en theatermaker

Laila Claessen (18-11-1995) is een multidisciplinaire kunstenaar en theatermaker. Ze studeerde in 2021 af aan de Toneelschool Maastricht, richting performance. In haar werk omvat ze performance, film, locatiespecifiek theater, zintuiglijke voedselervaringen en Vedische wetenschap, waarbij ze zowel zelfstandig als in samenwerking opereert.

Door haar theateropleiding te combineren met een studie van Vedische Wetenschappen, geeft ze haar werk een aparte en unieke dimensie. Bedekt met donkere humor, kinderlijke filosofie en metaforen die zichzelf verdraaien op zoek naar een grotere betekenis, creëert ze een schattige maar griezelige en vooral ontwapenende mash-up die haar werk herkenbaar maakt.

Naast haar eigen werk draagt ze haar acteer- en podiumvaardigheden in bij diverse film- en theaterprojecten.

Meer info:
website Laila

 

 

 

VOORSTELLINGEN

SOMA & SKELETON »

‘Communication is key’ voor een goede relatie, toch? Wat heeft het lichaam te zeggen wanneer je er echt naar luistert? Wat zit er opgeslagen in dit vleselijke archief? Tijd voor een openhartig gesprek! 

In de multidisciplinaire voorstelling Soma & Skelet neemt Laila Claessen het publiek mee op een huwelijksreis ‘door het menselijk lichaam’. Eeuwenoude Ayurvedische kennis over lichaam en ziel krijgt een hedendaags podium. Avant-garde kostuumontwerp creëert nieuwe anatomische vormen en een decor van lichaamsgeluiden neemt je mee door alle vlezige, emotionele en spirituele lagen van het zelf. Een reis naar binnen op zoek naar het heilige altaar van radicale zelfliefde. 

Zelfliefde… Lichaamspositiviteit… WTF & how? Soma & Skelet komt voort uit het verlangen verschuiving teweeg te brengen in hoe we ons lichaam waarnemen en waarderen. Een artistiek onderzoek, geworteld in haar eigen reis van zelfacceptatie en herstel. Een huwelijksgelofte aan haar lichaam: Will she say yes?

-- lees meer »

DREAM BABY SCREAM »

“SPOTLIGHT!
DRUM ROLL!”

De nacht valt. Een spotlicht zoekt naar vers bloed, als een telescoop naar onontdekte sterren. Licht spat uiteen op een paillettenjurk, daar kruipt een lichaam uit het stinkende slootwater. A shining star zingt volledig schor: “Tonight!!! I gave the greatest performance of my life!!!”

Een vlijmscherpe naaldhak schiet door het spotlicht en boort zich in de stronk van een ouwe eik. A real icon has entered the forest grounds, en laat niet met zich sollen. Iets verderop ontwaren we A motherfucking diva op de boeg van een spookschip, drijvend op vergane glorie. Daar zijn ze, a shining Star, a real Icon and a motherfucking Diva giving the greatest performance of their lives. Schitterend als echte sterren: eenzaam fonkelend op afstand.

‘DREAM BABY SCREAM’ is een groteske, beeldende locatievoorstelling over de donkere kant van Showbizz.The American Dream zet voeten aan Hollandse bodem. Geïnspireerd op het herkenbare Hollywood filmgenre musical biographical picture duiken ze in de tragiek die schuilgaat achter deze “succesgeneratie”. Een intiem spektakel over zij die streven naar het altijd onbereikbare succes.

‘DREAM BABY SCREAM’ door collectief The Midnight Specials (Just van Bommel, Laila Claessen en Lieke van der Vegt) wordt geproduceerd door het Amsterdamse Bostheater in co-productie met VIA ZUID.

Concept and performance: Just van Bommel, Laila Claessen en Lieke van der Vegt
Artistic Coach: Luit Bakker
Production: Roy Jakobs
Sound design: Jonathan Bonny
Costume Design: Nine van Weert

Bitter Dinner »

Een multizintuigelijke diner ervaring gecentreerd rondom bittere kost

Bitter speelt een belangrijke rol in de Ayurvedische voedingsleer en vervult een grote functie binnen ons spijsverteringssysteem. De bittere smaak op je tong stimuleert de productie van maag- en galsappen. En werkt in feite als een soort digestieve aid. Daarnaast heeft bitter ook een bijzondere werking op onze psychologische gesteldheid. Het nuttigen van bittere smaken doormiddel van ons voedsel kan ons helpen bij het verteren van ‘the bitter tastes of life’. Het helpt te overleven. Volgens Ayurveda helpen bitters om de geest naar binnen te keren, het zel ewustzijn te vergroten en introspectie te ondersteunen.

Bitter is een ontbrekende smaak in ons moderne dieet, maar het is de meest voorkomende smaak in de natuur. De bittere smaak van een plant kan een aanwijzing zijn dat de plant giftig is voor mensen. Hierdoor hebben we van nature een aversie tegen deze smaak ontwikkeld, uit bescherming. In veel planten is de hoeveelheid gif echter zo klein dat ze wel bitter smaken, maar niet gevaarlijk zijn. Het meeste bitter overleven we dus wel!

Vandaag de dag hebben we bijna alle bittere smaken uit ons voedingspatroon verbannen. De enkeling die er nog wel zijn plek bekrachtigd, koffie bijvoorbeeld, blussen en temmen we met plenzen melk en zoete suiker.

Met dit project wil Laila Claessen onderzoeken hoe bijvoorbeeld een ritueel stronkje lof op zondag avond zou kunnen bijdragen aan de manier waarop we omgaan met al het wrange van weer een nieuwe maandag.

Het is een onderzoeksproject die ze verspreid over 3 perioden op verschillende plekken met verschillende mensen uitvoert. Elke periode werkt ze toe naar een toon- en/of ervaarmoment voor publiek.

Bitter Dinner wordt mede mogelijk door VIA ZUID, Media Matic, Laika en wp Zimmer 

THE MIDNIGHT SPECIAL »

Als de dag in de nacht verandert, ondergaan we een magistrale metamorfose. De duisternis oefent haar aantrekkingskracht uit, drie performers transformeren in hun grootste angst. Een figuur schuifelt door het bos, vindt op de tast een touw en begint met trekken. Uit een stinkende rivier stijgt een spontaan ontbrandende kroonluchter op. De figuur glimlacht goedkeurend. “Welkom bij THE MIDNIGHT SPECIAL.”

THE MIDNIGHT SPECIAL
is een beeldende locatievoorstelling over de duisternis, geïnspireerd op sprookjes, mythen en ander werk van kunstenaars die obscuriteit romantiseren. In een hyper gestileerd en fragmentarisch theatraal toverspel krijgt de duisternis een stem. Samen proberen we de duisternis in de wereld, maar ook in onszelf, te omarmen.

THE MIDNIGHT SPECIAL wordt gemaakt en gespeeld door Just van Bommel, Laila Claessen en Lieke van der Vegt. In 2019 ontmoetten zij elkaar op de performanceopleiding van de Toneelacademie Maastricht. Nu is het moment daar om zichzelf als jong collectief te introduceren in het theaterlandschap.

Te zien:

  • Cultura Nova, Heerlen: augustus 2022
  • Boslab Theaterfestival, Amsterdam: augustus 2022

 

CIRCLE OF LIES »

‘It’s about love. And it’s about lies. Love can be a lie, but it is also always true. There is nothing truer in this world than the lie of love.’

In de voorstelling CIRCLE OF LIES onderzoeken Lieke van der Vegt en Laila Claessen de grens die zichzelf bij elke stap waarmee je hem tracht te naderen, telkens blijft verleggen. De grens waar realiteit over gaat in waanzin. In dit werk vertegenwoordigen ze beide hun eigen kijk op de liefde, uitvergroot en geabstraheerd. Narratief en beeldend. Binnen dit hyper gestileerd, fragmentarisch, theatraal toverspel brengen ze het publiek zo dicht mogelijk bij de horror van de realiteit.

Credits
Concept & spel: Laila Claessen & Lieke van der Vegt | Met speciaal intreden van Just van Bommel | Begeleiding: Anna Luka da Silva, Valentijn Byvanck & Peter Missotten | Mogelijk gemaakt door: Zaal 3 (Het Nationale Theater), VIA ZUID en Maastricht Institute of Performative Arts.

The Beauty of the Beast »

Tale as old as time.                                          
Can get more wine?
This is not a fairytale…
I will never grow wings, and it’s not my fault.
Cuz heaven is empty and earth is cold
But once upon right now
Small to say the least
I would love to show you
the beauty of the beast

The Beauty of the Beast is een voorstelling over de rechtvaardigheid van woede. Laila Claessen vertrok hiervoor vanuit haar eigen ervaringsdeskundigheid en geschiedenis met mentale ongesteldheid. Ze voert een lichamelijk pleidooi om alle menselijke gevoelens te rechtvaardigen. Hoe laat je je wapens vallen als ze van vlees en bloed zijn? Verwacht een mix van zwarte humor, kinderlijke filosofie en metaforen die zichzelf in hele kromme bochten wringen op zoek naar betekenis.

Credits
Concept en tekst: Laila Claessen
Geluidsdesign: Boris de Klerk
Grime: Sara Schoon
Coaching: David Weber Krebs
Uitvoeringsbegeleiding: Anna Luka Da Silva & Peter Missotten
Fotografie: Ies Kaczmarek
Posterontwerp: Max Gruson
Producenten: VIA ZUID, Het Geluid Maastricht, Cultura Nova, Cultuurhuis Heerlen & Toneelacademie Maastricht

Te zien:

  • Cultuurhuis Heerlen: juni 2021
  • PLAN Kickstart: oktober 2021
single-makers.php