Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Club Lam

Club Lam

Theatermakers

Club Lam is een all female collectieve dat in 2018 werd opgericht door de toen net afgestudeerde Marloes IJpelaarElla Kamerbeek en Ayla Çekin Satijn.

De oprichting kwam voort uit een absolute noodzaak: het gebrek aan diverse vrouwenrollen en een vrouwelijk perspectief in de cultuurindustrie. Dat Club Lam een politieke agenda heeft, wordt niet onder stoelen of banken gestopt. De drie jonge actrices representeren een generatie die op de barricades staat wat betreft vrouwenemancipatie, lhbtq+ rechten, klimaatactivisme en anti-racisme. Deze intersectionele strijd voeren ze zowel op het toneel, televisie en via hun inmiddels omvangrijke community op Instagram.

Club Lam zet zich in voor nieuw repertoire vanuit vrouwelijk perspectief, met personages die bijdragen aan een ruimer, inclusiever en menselijker beeld van het vrouw-zijn. Ze pakken op een humoristische manier feminisme en clichébeelden van historische vrouwenfiguren aan. Zo maken zij nieuw repertoire over historische, vrouwelijke figuren over wie weinig bekend is of van wie slechts een eenzijdig beeld bestaat. Hun voorstellingen zetten deze vrouwen uit het verleden in het heden. Op die manier wil Club Lam het teksttoneel afstoffen en de geschiedenis herschrijven

Meer info

www.clublam.nl

Foto: Bas de Brouwer

VOORSTELLINGEN

Lesbos »

In Lesbos zien we dichteres Sappho genieten van haar vrije leven vol orgasmes in een vrouwencommune op het eiland Lesbos. De vrouwen leven in overvloed en vieren de seizoenen met sappige perziken in het oogstseizoen en intense vuren tijdens Beltane. Sappho is de ongekroonde koningin van het eiland door haar krachtige vingers en haar gedichten vol zelfreflectie. Alle eiland-gangers willen genieten van haar strelende woorden en stevige handen. De vrouwen zijn voor een korte tantra retraite in het resort om zichzelf te helen, maar wanneer er lawaai achter de muren klinkt, afkomstig uit het naastgelegen tentenkamp, dringt de harde realiteit door. Het leven kent grote verschillen wanneer men een voet zet buiten het paradijselijke resort. En het vredige communale leven is voor de meesten van korte duur.
Op Lesbos zien we Sappho strijden voor een vrijere blik op de liefde, waarmee ze de orgasmekloof wil verkleinen en de liefde wil laten stromen, zodat men in alle vertrouwen ook van een vreemdeling kan houden.
Actrices: Marloes IJpelaar, Ella Kamerbeek, Ayla Çekin Satijn
Tekst: Marloes IJpelaar – Campagnebeeld: Vivian Camphuijsen, Julia Suyker, Dian Beekhuis – Vormgeving PR: Renee Mes – Kostuum: Julia Suyker– Techniek: Joris Schippers –  Marketing: Bo Peters – PR: AnneMarie Blokker – Zakelijk Leider: Moon Brocken – Expositie: Noor Houtakkers – Scène fotografie: Henk van Den Hurk – Speciale dank aan: Dood Paard, Het Amsterdamse Bostheater, Wieke Vrijhoef
Mogelijk gemaakt door: Provincie Limburg, Gemeente Utrecht
In coproductie met: Maaspoort Venlo & VIA ZUID
-- lees meer »

Maankoningin »

Maria Theresia van Oostenrijk worstelt in haar huwelijk met de ‘Zonnekoning’, Lodewijk XIV, die vooral bezig is met zijn eigen balletspektakels en affaires. Maria verzamelt daarom een bont gezelschap om haar heen met waarzeggers, circusacts en operazangers die de eenzaamheid verzachten. Wanneer ze plots ziek wordt kan de arts niks voor haar doen, de gezondheidszorg is namelijk gericht op mannen, het vrouwenlichaam onderzoeken is iets waar hij zijn vingers niet aan brandt. Langzaam sterft Maria aan de onverzorgde tumor.  “Als koningin ben ik slechts één dag gelukkig geweest”, waren haar laatste woorden.

Een voorstelling over de gezondheidszorg, vriendschap, spiritualiteit en het hiernamaals.

VOTE »

Vote vertelt het tragikomische verhaal van Elise Spauwen, de eerste vrouw in Nederland die gebruik heeft gemaakt van actieve stemrecht. Haar activistische daad in Gronsveld is vergeten in de geschiedenis, zelfs haar wikipedia pagina is verwijderd. Ze hoort de nieuwsberichten uit het verre Holland en droomt ervan zich aan te sluiten bij vrouwen als Aletta Jacobs en Drucker, maar Elise moet als vrouw van de burgemeester aan bepaalde etiketten en verwachtingen voldoen. Ze wil zich losbreken van haar keurslijf en vechten voor waar zij in gelooft: iedereen is gelijk.

Rubens Meisjes »

In Rubens Meisjes, wachten drie twistende naaktmodellen om geportretteerd te worden. Het vierde model, Suada, laat echter op zich wachten. Wanneer de vrouwen na verloop van tijd de gruwelijke reden van haar afwezigheid ontdekken, maakt de onenigheid tussen hen ruimte voor toenadering.

Rubens Meisjes stelt de esthetiek van het feminiene aan de kaak en onderzoekt de rol van kunst in de objectivering van het vrouwenlichaam. Een geheel nieuw toneelstuk over vergeten muzes, niet erkende kunstenaressen en hedendaagse   schoonheidsidealen.

 

 

Credits:
Actrices: Marloes IJpelaarElla KamerbeekAyla Çekin Satijn
Tekst: Marloes IJpelaar – Beeldregie: Deniz Campinar – Spelcoach: Ellen Goemans -Campagnebeeld: Vivian Camphuijsen, Julia Suyker, Dian Beekhuis – Vormgeving PR: Renee Mes – Kostuum: Julia Suyker– Techniek: Douwe Bulten, Luca van Deurzen – Technisch Producent: Ramses van den Hurk – Marketing & PR: Bo Peters – Financien: Bregje Stax – Expositie: Noor Houtakkers – Scène fotografie: Henk van den Hurk

Lourdes »

“Het bidden naar Maria is allang voorbij. Tegenwoordig kniel ik alleen nog maar voor mijn tv. Ik kijk huilend Say yes to the dress en smeek Randy of hij mij alsjeblieft zo’n gezellige Amerikaan langs stuurt, maar het enige dat ik krijg is een Satisfyer Pro 2 van mijn vriendinnen en domme tinderberichten met ‘wil je neuken vanavond?’.”

Bernadette staat met een kater, na een avond Netflix en chill, onder de douche. Ze mijmert tegen haar badkamerplanten over de ingevingen van haar avond tot er plots een lichtblauw licht verschijnt. Bernadette’s eenzame bestaan wordt opgeschud door een wonder. In haar zoektocht naar betekenis in het onverklaarbare wordt duidelijk dat niemand zit te wachten op een alleenstaande vrouw met waanideeën.

Lourdes is een korte voorstelling van 35 minuten.

Credits
Spel: Ella Kamerbeek
Tekst: Marloes IJpelaar
Dramaturgie: Ayla Çekin Satijn
Beeldregie: Deniz Campinar

Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht, Brand Cultuurfonds Limburg, VIA ZUID, Toon Hermans Theater
Met dank aan: Marijke Schaap, Victorine Plante, Michelle Schrijnemakers

Zie https://clublam.nl/lourdes/ voor alle speeldata.

Media
Theaterkrant: ‘Vlammende monoloog over de mens achter het uiterlijk’
ZOUT magazine: ‘Met Bernadette op de bank’

Lolita »

In deze nieuwe tragikomedie krijgt Lolita na een halve eeuw vastgezeten te hebben in de mannelijke narratief van schrijver Vladimir Nabokov uit 1955, nu de ruimte om te vertellen hoe de seksualisering in haar kinderjaren effect op háár heeft gehad. Drie afsplitsingen van het gelijknamige en getraumatiseerde personage – Lola, Dolly en Dolores – vertegenwoordigen elk een overlevingsmechanisme om te kunnen omgaan met de gebeurtenis. Terwijl de wereld in de fik staat en de thuisbezorger niet komt opdagen dealen de vrouwen met hun trauma’s en elkaar in een post-apocalyptische, patriarchale samenleving.

Credits
Concept & spel: Marloes IJpelaar, Ella Kamerbeek & Ayla Çekin Satijn
Tekst: Marloes IJpelaar
Beeldregie: Deniz Campinar
Tekstcoaching: Stephanie Koolen
Marketing/PR: Brecht de Backer en Sze Man Ho
Zakelijke leiding: Anne van Buuren
Fotografie: Vivian Camphuysen, Juliette Buisman
Scenografie: Julia Suyker
Vormgeving PR: Renee Mes
Technische productie: Rob Debets
Productieleiding: Belle Lammers
Expositie: Noor Houtakkers

Mede mogelijk gemaakt door VIA ZUID, De Domijnen, Gemeente Sittard-Geleen, Gemeente Utrecht, Lira Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, KF Hein Fonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fentener van Vlissingen Fonds, Kickstart Cultuurfonds.

Met dank aan: Marijke Schaap, Victorine Plante, Michelle Schrijnemakers, Manja Topper, Mikos Pieters, Andries Houtakkers

Te zien:
In diverse theaters in het najaar van 2021. Klik hier voor de complete speellijst.

single-makers.php