Khadija El Kharraz Alami & Scarlet Tummers
Le mouton noir, het zwarte schaap, de outsider, de buitenstaander, de Ander, de uitzondering, de migrant, de wolfmens, de gelukzoeker, de zoeker.
In de zomer van 2015 richtten Khadija El Kharraz Alami en Scarlet Tummers het collectief le Mouton Noir op. Binnen dit collectief staat het kritisch denken, het streven naar het hoogste, het schoonste, het helderste en het onbekende centraal, altijd vertrekkend vanuit de vraag wat ze willen vertellen en wat die vertelling zegt over de maatschappij waarin we nu leven.
Khadija El Kharraz Alami (1987) komt uit Amsterdam. In 2014 studeerde ze af als actrice en theatermaker aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ze werkte onder andere samen met Gerardjan Rijnders, Boudewijn Tarenskeen en Luk Perceval. In juli 2015 maakte ze met Scarlet Tummers onder de naam le Mouton Noir het stuk MANIFEST voor het Over Het IJ Festival in Amsterdam. Khadija acteerde in het vierde seizoen van de televisieserie Penoza, en verscheen vanaf januari 2017 op het podium in de productie Ondertussen in Casablanca van het Nationale Toneel en Oostpool.
Scarlet Tummers (1990) groeide op in Den Haag. In 2014 behaalde ze haar masterdiploma aan de spelopleiding van het RITCS in Brussel. Tijdens en na haar opleiding speelde ze in verschillende theaterproducties van onder andere HETPALEIS, Wunderbaum, KVS, De Warme Winkel, Fabrice Murgia en Tg Stan.
VOORSTELLINGEN
De Bacchanten »
Het is crisis. Oorlog. Een nieuw geloof dient zich aan: een nieuwe manier van zien, bewegen, denken, spreken en spelen.
We klampen ons al zoekende vast aan stemmen die veiligheid, geluk en vrijheid propageren, maar de manier waarop deze veiligheid, dit geluk en deze vrijheid worden gewaarborgd, is er één van opsluiten en uitsluiten. DE BACCHANTEN laat een strijd zien tussen orde en chaos, tussen een cultus en een koning, tussen culturen, tussen families, tussen een neef en een neef, tussen mensen.
We zien vier jonge spelers een hedendaagse vertaalslag maken van riten, geloof en viering. Wie is onze Dionysos? Wat is onze roes?
Een poging geen oordeel te vellen, een poging vragen te stellen.
Een poging een verhaal te vertellen dat de brute strijd tussen verschillende waarheden overstijgt. Een viering als masker voor de innerlijke onrust.
‘Want waar het om gaat is dit: niet dat de mythe terugverwijst naar een oorspronkelijke gebeurtenis, die door de fantasie bewerkt is terwijl hij door het collectieve geheugen gleed, maar dat hij verwijst naar iets dat nog zal gebeuren, dat moet gebeuren. Mythe zal realiteit worden, hoe sceptisch we ook zijn.’
Julian Barnes uit Een geschiedenis van de wereld in 10 1/2 hoofdstukken.
Concept & tekst: le Mouton Noir | spel: Evgenia Brendes, Khadija El Kharraz Alami, Scarlet Tummers, Bas Zemering | vormgeving: Rosa Schützendorf | leermeesters: Lotte van den Berg, Jeroen De Man, Frank Vercruyssen
Samenwerking | (co)productie
C-mine, De Brakke Grond, Kunstenwerkplaats Pianofabriek, Productiehuis Rotter-dam, d e t h e a t e r m a k e r, deBuren en VIA ZUID
Met steun van: Janivo Stichting, Amsterdams Fonds voor de Kunst
Te zien:
- Festival Boulevard, Den Bosch: augustus 2016
- Love At First Sight, Antwerpen: september 2016
- Theater aan het Spui, Den Haag: september 2016
- C-mine, Genk: september 2016
- Theater Kikker, Utrecht: september 2016
- Productiehuis Rotterdam: oktober 2016
- Ins Blau, Leiden: oktober 2016