Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

VIA ZUID | Sneak Peek – Artist in School – Rajja Gomez Iglesias & Judith Westbroek

Makersduo Rajja Gomez Iglesias en Judith Westbroek organiseert op 1 november tijdens de Sneak Peek een afsluitende avond van hun ‘Artist in School’-avontuur op het Graaf Huyn College in Geleen-Zuid.  Als huiskunstenaars van deze middelbare school gingen zij het hele schooljaar 2023/2024 aan de slag met de onderzoeksvraag Kan de structurele aanwezigheid van kunstenaars op een school wezenlijk bijdragen aan de sfeer en de mentale gesteldheid van zowel docenten als leerlingen bevorderen? 

Artist in School is een artistiek onderzoek van Het Laagland naar een concept van Anoek Oostermeijer en Mees Walter in samenwerking met Graaf Huyn en VIA ZUID en met ondersteuning van de gemeente Sittard-Geleen.

Rajja en Judith waren in januari al eerder te gast in de Sneak Peek om hun eerste bevindingen met een breed publiek te delen. Nu het schooljaar voorbij is, vormt de Sneak Peek opnieuw de juiste gelegenheid om terug te blikken op dit traject en zowel persoonlijke ervaringen als geleerde lessen openbaar te delen met zowel theaterliefhebbers, de onderwijswereld, andere opvoeders en het culturele veld.

In deze afrondende presentatie blikken Rajja en Judith terug op een heel schooljaar vol ervaringen, pogingen, gesprekken, nachtmerries, successen, inzichten en verbindingen.  Vers uit hun creatieve theaterbubbel gestapt, doken Rajja en Judith (of zoals een docent op het Graaf Huyn ze noemde: ‘die schaamteloze, alternatieve Noorderlingen’) in september 2023 vol de bubbel van deze middelbare school in. Met angst, enthousiasme, zweet, tranen, plezier, rode wangen en kloppende harten liepen ze tegen vragen aan als: Hoe verbind je je met iemand die totaal anders denkt dan jij? Waarom leer je op school wel hoe je wiskundesommen moet maken, maar niet hoe je een gezonde relatie met jezelf ontwikkelt? En hoe creëer je een inclusieve, open en liefdevolle sfeer waarin iedereen zich veilig voelt om zichzelf te zijn? Via opeenvolgende theatrale interventies over talloze onderwerpen die ze vanuit de schoolgemeenschap opdiepten, baanden Rajja en Judith zich een weg door de gangen van het Graaf Huyn. Met als doel de leerlingen en het personeel met elkaar te verbinden en meer ruimte te creëren voor dat wat niet vaak besproken wordt maar oh zo ontzettend, mega, super, ongelooflijk belangrijk is in het leven: je gevoel.

(meer…)

single-agenda.php