Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Maker 2022: Jelle Stiphout

Jelle Stiphout werd in 2018 ondersteund door VIA ZUID bij zijn afstudeervoorstelling voor de overlevenden. In 2021 deed hij mee aan het Talentlab van Toneelgroep Maastricht en VIA ZUID en sinds dit jaar is hij terug als VIA ZUID-maker. Hij noemt zichzelf regisseur, beeldend kunstenaar, muzikant, schrijver en cultuurfilosoof (“Omdat mensen anders helemaal niet meer snappen wat ik doe”), maar het allerliefst combineert hij alle disciplines tegelijk.

Talentlab
Jelle: “Mijn hoofd loopt vaak over van de ideeën. Als ik er dan diep over ga nadenken, maak ik het soms nodeloos gecompliceerd. Mede door Talentlab heb ik geleerd dat je gewoon moet beginnen met het maakproces en dat iets eenvoudigs ook al bijzonder kan zijn.

Door Talentlab heb ik ook geleerd dat de vraag ‘wat betekent dat nou?’ niet per se aan mij als maker is. Dat is juist een interessante vraag voor het publiek en die dialoog breng ik nu veel meer op gang. Ik merk ook dat steeds helderder wordt wat ik wil onderzoeken met mijn werk. Dat is fijn.”

Offeren
Jelle werkt momenteel aan de installatie Drown My Friends!, waarvan een prototype voor het eerst te zien was tijdens Museumnacht Maastricht 2022. Het is een installatie, waarmee je – bij wijze van offer en met behulp van een mechaniek – een plastic poppetje in het water gooit. “Mijn onderzoek bij Museumnacht was of mensen überhaupt een poppetje in het water wilden gooien en wat het werk voor mensen ging betekenen. Van de ongeveer 500 bezoekers die langs zijn geweest, waren er maar een paar die zeiden: ‘Nee, dat wil ik echt niet doen.’ Door de andere bezoekers werden er dingen gezegd als ‘die moet erin om een einde aan de macht te maken’ en ‘dat is mijn ex’. De mannen in pak gingen er trouwens behoorlijk vaak in, samen met het kleine meisje. Zij werd het vaakst gekozen.

Ik ben nu met diverse festivals in overleg om de installatie te tonen. Ook ben ik met Feikes Huis en PTLab bezig om de installatie technisch te verfijnen. En ik wil onderzoeken hoe er nog meer interactie en dialoog plaats kan vinden. Een inspiratie hiervoor is het Sprookjesbos in de Efteling en de dramaturgie die zij inzetten. De Efteling weet het publiek heel direct aan te spreken.”

Videogame
Onlangs lanceerde Jelle ook samen met Het Verbond de gratis videogame De Stad van de Vergeten Mens. Vier jaar lang onderzocht hij hiervoor de verhalen die achter vreemde voordeuren liggen en hoe je die verwerkt tot een videogame. “Het is bijna vijf uur gameplay, waarin je iets leert over jezelf en de wereld om je heen. Het spel draait om thema’s als eenzaamheid en depressie, maar is zeker niet één groot tranendal: Het is zelfs erg leuk om te spelen!”

Meer weten? Kijk op www.jellestiphout.nl en www.monumentvoordevergetenmens.nl.

 

juni 2022

page.php