Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Anoek en Mees

Anoek en Mees

Theatermakers

Anoek Oostermeijer (1995) en Mees Walter (1997) zijn een kunstenaarsduo afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht als regisseuse en performer. Ze maken beeldende voorstellingen voor verschillende leeftijdsgroepen.

Anoek’s werk balanceert op de grens tussen fictie en werkelijkheid waar ze theater met beeldende kunst en het leven van alledag verweeft. Het centrale thema in haar werk is verbondenheid en de plek van het individu in het grotere geheel. Ze onderzoekt de wisselwerking tussen het verlangen om samen te vallen met datgene wat er zich binnen in je en buiten je afspeelt. Hierbij laat ze je de fysieke en mentale afstand ervaren die je tot jezelf, elkaar of je omgeving kan voelen.

Mees werkt graag als hybride kunstenaar tussen de disciplines theater, beeldend kunstenaar, vormgeving en fotografie. Zijn beeldende werk vormt een zoektocht naar een universele esthetiek. Als moderne impressionist probeert hij de schoonheid van het dagelijks leven te vatten, te digitaliseren en te manipuleren tot iets subliems.

Anoek en Mees’ voorstellingen, interventies, acties en theatrale ontmoetingen vinden veelal plaats in het maatschappelijke domein zoeken ze de grenzen op van theater. Ze streven ernaar om kunst in te zetten als middel om structurele maatschappelijke problemen eens van een andere invalshoek te bekijken, tonen en zo te veranderen. Hun werk is participatief en wordt ook vaak in co-creatie gemaakt met de desbetreffende doelgroep.

De komende jaren focussen ze zich met hun projecten op de acceptatie en normalisatie van seksuele diversiteit in Nederland. Dit doen ze in samenwerking met zowel artistieke als maatschappelijke organisaties die zich hiervoor inzetten zoals o.a. Het Laagland, Podium Bloos, VIA ZUID, Toneelgroep Maastricht, Makershuis Tilburg, GGD Zuid-Limburg, COC en Rutgers Stichting.

Makersduo bij VIA ZUID: van 2020 t/m 2023 > lees hier het uitstroominterview met Anoek en Mees: ‘Levenskunst in plaats van theater in de black box’

Meer info

www.anoekoostermeijer.com
www.meeswalter.com

VOORSTELLINGEN

Artist in School »

Op dit moment bevinden Anoek en Mees zich in de ruimte waaruit ze het komende schooljaar gaan werken. Hun uitvalsbasis. Midden in de school. Het Graaf Huyn College. Omgeven door glas, uitkijkend op de grote hal. Ze bevinden zich in een ruimte die ooit een receptie was, maar de laatste jaren enkel gebruikt werd als een kopieerruimte. Zij vonden echter dat er veel te veel werd gekopieerd, zowel in papier als in gedrag.

Nadat ze hun overhaalskills in de strijd hadden gegooid en de noodzaak van een vaste werkplek in de school (waarbij ze zichtbaar zijn) duidelijk hadden gemaakt was het zover: De geboorte van de Receptie van het Gevoel. Vanuit hier kletsen ze met drukke docenten die binnen komen wandelen om te kopiëren, sparren ze met (soms wanhopig) personeel dat een thema op school wilt aankaarten maar niet goed weet hoe, kloppen er verwarde brugklasleerlingen op het raam met vragen over de locatie van lokalen en verloren kluissleutels, worden harten gelucht, huilen er mensen uit en testen ze de eerste routes met zowel leerlingen als personeel.

-- lees meer »

Unboxing Pink (18+) »

Intimiteit in tijden van afstand

Unboxing Pink is een do-it-yourself voorstelling over seksualiteit. Het publiek zit in een grote cirkel om een roze box die ze door middel van gedachtenoefeningen gezamenlijk proberen te openen. De box leidt het publiek via tekst, muziek en
beeld door hun reis langs identiteit, intimiteit en contact. Unboxing Pink is een samensmelting van ervaringstheater, beeldende kunst, neuropsychologie en een gezelschapsspel. Het publiek wordt op verschillende manieren geprikkeld om hun hokjesdenken te bevragen en de grenze(n)(loosheid) van onze belevingswereld op te zoeken.

Unboxing Pink is een pilotversie van een achtdelige serie: Unboxing- Pink, Red, Orange, Yellow, Green, Blue, Indigo en Violet. De serie poogt, met elke keer weer een ander onderwerp, ons (on)bewuste hokjesdenken te ontleden. De serie is geïnspireerd op de kleuren en de daarbij horende onderwerpen van de originele regenboogvlag naar ontwerp van Gilbert Baker in 1978.

Unboxing Pink houdt rekening met de 1,5 meter afstand en is volledig coronaproof.

Producent: Toneelgroep Maastricht
Coproducenten: Het Laagland, Makershuis Tilburg, Cultuurmakers Maastricht, Podium Bloos en VIA ZUID
Inhoudelijke partners: GGD Zuid-Limburg en De Rutgers Stichting
Met financiële ondersteuning van: Kanunnik Salden Nieuwenhof en Brand Cultuurfonds

Our life in color (14+) »

Theatermakers Mees en Anoek kwamen erachter dat zij, en iedereen die zij kennen, nooit een seksuele voorlichting hebben gehad die hen goed heeft voorbereid op de praktijk. Zo ontstond het idee voor deze voorstelling over seksuele diversiteit. Recent onderzoek toonde bovendien aan dat jongeren ontevreden zijn over de seksuele voorlichting die ze op school krijgen. Ze missen informatie over seksualiteit buiten de ‘hetero-norm’, genderdiversiteit en over hoe je met elkaar omgaat in een relatie of tijdens seks. De voorstelling Our life in color biedt wél een complete seksuele voorlichting, met zowel feiten als persoonlijke verhalen.

We hebben meer nodig dan een droge uitleg over voortplanting, gevolgd door tips om SOA’s of een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Wanneer leren we over genot, grenzen, je gevoelswereld, heldere communicatie en de vele andere mogelijkheden op het gebied van seksualiteit? Seksuele diversiteit is onderdeel van ons leven en het is tijd dat we het er in alle volledigheid over hebben.

De afgelopen maanden verdiepten Mees en Anoek zich in de wondere wereld van seksualiteit in de breedste zin van het woord en verbreedden zo hun horizon. Om meer kennis en ervaring op te doen struinden ze het internet af naar nieuwe termen, bezochten ze een tantrafestival en voerden ze eindeloos gesprekken over intimiteit met vrienden, familie en lichtelijk overrompelde voorbijgangers.

Aan de hand van persoonlijke verhalen nemen Mees en Anoek je mee in hun zoektocht naar seksuele diversiteit. Een positieve, eerlijke en intieme voorstelling die via verschillende invalshoeken licht schijnt op seksualiteit, wat zowel een informatief als helend effect heeft.

Our life in color is voor iedereen die nog geen complete seksuele voorlichting heeft gehad.

Makers en spelers: Mees Walter en Anoek Oostermeijer
Artistieke coach: Inez Derksen en Lennart Monaster
Dramaturgie: Moos van den Broek
Producent: Het Laagland
Coproducenten: Podium Bloos en VIA ZUID

Meer info

www.ourlifeincolor.nl

single-makers.php