Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Celine Daemen

Celine Daemen

Regisseur

Celine Daemen (1995) is regisseur van transdisciplinair werk. Haar werk is te situeren op het snijvlak tussen theater, muziek en Virtual Reality. Ze creëert met haar virtuele werelden heterotopieën in de zin van Michel Foucault: een tussenruimte die aan de tijdelijke en ruimtelijke continuïteit van de werkelijkheid ontsnapt.

“De tijd vervaagt. De wetten van de ruimte komen te vervallen. De grenzen tussen heden en verleden blijken vloeibaar. Veel bronnen die mij inspireren hebben dat aspect in zich. Ik denk bijvoorbeeld aan het werk van Andrei Tarkovsky en Jon Fosse. Mijn interesse in Virtual Reality is puur artistiek van aard. Ik vind het spannend dat technologie het mogelijk maakt om een ontastbare, schijnbaar aanwezige wereld te maken. Je bent in VR noch hier, noch daar.”

Celine zoekt binnen de waanzin naar poëzie en ziet melancholie als een hoopgevende bron van inzicht in ons bestaan. Haar werk omvat vragen over onze menselijke omstandigheden, over ons leven en over onze relaties tot elkaar. Hierin lijken soms donkerte en eenzaamheid te regeren, maar is er de voortdurende hoop op licht en de overtuiging dat alle mensen en hun omgeving met elkaar verbonden zijn.

“Ik ben geïnteresseerd in de subtiele en de poëtische kant van de waanzin, niet in de clich
és waarmee zij in de kunsten vaak wordt geportretteerd: de schreeuwerige, angstaanjagende krankzinnigheid. Mijn drijfveer is niet per se om het maatschappelijke taboe rond psychische stoornissen te doorbreken. Ik wil het brede spectrum van mentale condities, waarop we ons allemaal bevinden, vanuit een humanistisch perspectief verkennen. Naar binnen gaan verbindt je ook met buiten.”

Celine studeerde in 2018 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. In ditzelfde jaar ontving De vrouw die oneindig wilde zijn de tweede prijs op Bilbao International Film Festival en ontving ze de Hustinx Stimuleringsprijs voor haar eerste VR-opera De Opera van de Vallende Mens.

Maker bij VIA ZUID: sinds 2018

Meer info

www.celinedaemen.com
Makersportret VIA ZUID, januari 2021
Makersportret VIA ZUID, februari 2020
Interview in cultureel magazine Jeroen, 2018

VOORSTELLINGEN

Eurydice »

een afdaling in oneindigheid

Foto: Bowie Verschuuren

We mijmeren al eeuwen over de oneindigheid van onze ziel, die ons lichaam na de dood als een tijdelijke huls achterlaat en rond blijft dolen, reïncarneert of in een hemel geniet van het eeuwige leven. Sinds kort is daar een nieuw geloof bijgekomen: middels artificiële intelligentie zouden we onze geest als het ware kunnen uploaden. Overtuigingen die veelal gebaseerd zijn op de tegenstelling tussen de bedrieglijke stoffelijke wereld en een hogere eeuwige werkelijkheid waarin we ons berusten.Eurydice, een afdaling in oneindigheid is een Virtual Reality opera waarin je je als toeschouwer onderdompelt in een immersieve beleving. Een hypnotiserende en individuele reis, geïnspireerd op de aloude mythe van Orpheus en Eurydice. Een strijd tussen stof en eeuwigheid, waarin tijd vervaagt en de wetten van ruimte komen te vervallen. ‘Waar hoor jij thuis? Tussen dolende, lichaamloze zielen of toch met je voeten in de klei?’

Regisseur en transdisciplinair theatermaker Celine Daemen daagt je uit een VR-bril op te zetten en te verdwalen in een onophoudelijk doolhof van gangen, ruïnes en balustrades,  waarachter zich duizelingwekkende dieptes en vergezichten openen. Jouw nieuwsgierigheid is het beste kompas in deze fascinerende tussenruimte vol VR, poëzie, en betoverende muziek.


Deze VR opera wordt ontwikkeld binnen de Nieuwe Makers regeling van Fonds Podiumkunsten in samenwerking met Silbersee en VIA ZUID.

CREDITS
Cast & crew
Concept en regie: Celine Daemen
Compositie: Kate Moore
Sound design: Wouter Snoei
Virtual Art Direction: Aron Fels
Libretto: Charlotte van den Broeck
Zang: Sterre Konijn
Vormgeving fysieke ruimte: Scott Robin Jun
Modelbouw assets: Yannick Verweij
Assistent VR vormgeving: Eline Oppewal en Tommy Jansen
Technical development: Malou Minkjan en Rick Hulzinga
Vertaling ondertitels: David McKay

Productie: Silbersee
Projectleiding: Jan Van den Bossche
Muzikale dramaturgie: Romain Bischoff
Zakelijk leiding: Katrien Sitters
Uitvoerend producent: Dominique Slegers
Assistent productie, tourmanager en host: Isha Plug
PR: Imke van Herk
Verkoop: Jimmy-Pierre de Graaf

Co-productie: VIA ZUID

Met dank aan coaches: Jan Van den Bossche (dramaturgie en communicatie), Guido Jansen (dramaturgie), Yannis Kyriakides (muziek), Ravian van den Hil (context), Elke Müller (filosofie), Toffey (marketing)

Mede mogelijk gemaakt door: Fonds Podiumkunsten, Grensverleggers, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Prins Bernard Cultuurfonds, Janivo Stichting, Brand Cultuurfonds

-- lees meer »

Nergens »

Nergens neemt je mee op een hypnotiserende reis waarin de tijd vervaagt en de wetten van de ruimte komen te vervallen. Durf te verdwalen in oneindige melodieën en dompel je onder in onbegrijpelijke ruimtes, waar nieuwsgierigheid je beste kompas is.

“Als ik niet al dit wezen was, wat zou ik dan, wat zou ik me dan doen? Zou ik me dan dragen?”

Nergens is een Virtual Reality opera waarin muziek en VR je meenemen naar een fascinerende tussenruimte. Tussen zijn en niet-zijn. Tussen mens en technologie. Tussen werkelijkheid en chaos. Tussen houvast en overgave.

“Ik heb me neergelegd
en afgelegd en ga me achterna
ik ben een vorm
en ben de toestand
het voorbijgaan en de tijd”

Credits
Regie: Celine Daemen
Compositie en zang: Sterre Konijn
Libretto: Olivier Herter
Virtual production design: Aron Fels
Decors: Klaudia Schenkels
Dramaturgie (stage): Viola Karsten
Sound design: Wouter Snoei

Productie: Intro in Situ
Co-productie: VIA ZUID
Met dank aan: Chronosphere, 4DR studios

Te zien:

  • Loods 39, Amsterdam: juli 2021 (onderzoekspresentatie)
  • Kaboom Animation Festival, Utrecht: maart 2022

Monologues for Nothing »

Een VR-experience om even te ontsnappen aan de corona-realiteit

Celine Daemen ontwikkelde Monologues for Nothing speciaal voor jongeren die de muren op zich af voelen komen als gevolg van de lockdown. Met een VR-bril komen de deelnemers terecht in een virtuele wereld vol wolken waarin boodschappen van andere jongeren liggen opgeslagen en waar ze ook zelf een ‘wolkenbericht’ mogen achterlaten. Een beetje licht om de eenzaamheid en verveling in coronatijd te verzachten.

Concept en regie: Celine Daemen |  Art director: Aron Fels | Sound engineer: Wouter Snoei | Uitvoerend producent: Rosa Vrij | Dramaturgie (stage): Viola Karsten

Monologues for Nothing is tot stand gekomen middels financiële bijdragen van Schouwburg De Domijnen Sittard-Geleen en Cultuurmakers Maastricht en is een coproductie van Het Laagland en VIA ZUID.

Te zien:

  • Maastricht: februari en maart 2021
  • Geleen: mei 2021
  • Jonge Harten Theaterfestival, Groningen: november 2021

Documentaire van Luca Meisters over het project:

De Opera van de Vallende Mens II (research) »

Op dit moment doet Celine Daemen samen met art director Aron Fels, schrijver Olivier Herter en zangeres Sterre Konijn research naar de mogelijkheden van Virtual Reality Opera. Dit onderzoek is onderdeel van het Muzieklab van Intro in Situ en VIA ZUID.

Wat is een immersieve vertelstructuur? Hoe komen we voorbij de gimmick? Een acteur moet in staat zijn kwetsbaar en imperfect te zijn, maar hoe behouden we die kwaliteit in Virtual Reality? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat een virtuele acteur in staat is diepmenselijke emoties te communiceren met het publiek?

In april 2021 zullen Celine en Aron zich samen met Chronosphere en de Effenaar (Smart Venue) buigen over de vraag hoe de natuurlijke bewegingskwaliteit van volumetrische video daaraan bij kan dragen. Hoe kunnen we het productieproces van volumetrische video zo inrichten dat de karakteristieke kwaliteiten van het decor en de acteur niet verloren gaan?

De Opera van de Vallende Mens »

Je bent in een niemandsland en valt in een vacuüm waarin je je tot niets meer kan verhouden. Niet tot de tijd. Niet tot de ander. Niet tot de grond onder je voeten. Machteloos en overgeleverd aan het leven stort je naar beneden in een onbekende diepte. 

“Alleen kan ik. Ik kan alleen. Ik ben niet alleen. Alleen ben ik niet.”

De Opera van de Vallende Mens is een VirtualReality-Opera. Een interdisciplinaire ervaring geïnspireerd op gesprekken met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Met de psychiatrie als spiegel voor de wereld waarin we leven, roept de ervaring op tot universele herkenning.

De Opera van de Vallende Mens
is een poëtisch, muzikaal en beeldend onderzoek naar de eenzaamheid van verdriet. Een ervaring die uitnodigt tot reflectie, maar bovenal samenbrengt en troost.

Concept en regie: Celine Daemen | Art directer: Aron Fels | Compositie: Amarante Nat |  Zang en spel: Sterre Konijn | Libretto: Olivier Herter | Sound engineer: Wouter Snoei | Spatial sound engineer: Daniël Berends en Franscesco Robustelli | Character Rig: Louise van Putten | Producer: Cas Ketel | Artistieke coaching: Romain Bischoff | Illustratie: Ronja Ida Weia | Grafisch ontwerp: Mees Walter | Marketing: Marita Hamers | Zakelijke begeleiding: Karel Janssen | Met grote dank aan: medewerkers, ervaringsdeskundigen en patiënten van Mondriaan GGZ

De Opera van de Vallende Mens werd geproduceerd door MCEM in coproductie met VIA ZUID en Cultura Nova, in samenwerking met Mondriaan GGZ en met financiële steun van VSBfonds, Edmond Hustinx Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, Brand Cultuurfonds en Kanunnik Salden Nieuwenhof.

Te zien:

  • Cultura Nova – Heerlen: 24 t/m 27 augustus 2019
  • PAS Festival – Maastricht: 6 & 7 september 2019
  • Dansende Denken – Antwerpen: 14 & 15 september 2019
  • Brainwash Festival – Amsterdam: 26 oktober 2019
  • EYE filmmuseum, VR days – Amsterdam: 12 t/m 24 november 2019
  • Winternights – Maastricht: 13 & 14 december 2019

Sneeuwen »


Foto: Ruben Brulat

Een magische voorstelling over een meisje dat van huis is weggelopen om op zoek te gaan naar de stilte. Ze belandt in een uitgestrekt sneeuwlandschap en verdwaalt. Daar denkt ze na over haar bestaan en ontmoet ze een al even eenzame vos. In de stilte komen eerlijke en pijnlijke gedachten bovendrijven. Sneeuwen is een mysterieuze, poëtische vertelling.

Met een serieuze en universele bodem, maar naïeve poëzie vertellen theatermaker Celine Daemen, actrice Marit Hooijschuur en componist Marc Mâhfoud het verhaal van een jong meisje, waarin iedereen zich kan herkennen. Jong én oud.

Teksten voor Sneeuwen zijn geïnspireerd op het werk van Toon Tellegen, Robert Walser en Daniil Charms.

Coproductie: Het Laagland en VIA ZUID

Sneeuwen was te zien tijdens WinterZone 2018 in Sittard.

Nooit van elkaar »

Celine Daemen

Nooit van Elkaar is een poëtische voorstelling waarin beeld en taal spreken over oneindig verlangen en leegte. In Nooit van Elkaar zien we een vrouw die alsmaar wacht op haar man. In haar eindeloze pogingen haar innerlijke leegte op te vullen wordt de eenzaamheid pijnlijk voelbaar.

Tekst: Jon Fosse | Regie: Celine Daemen | Dramaturgie: Silke van Kamp | Spel: Marit Hooijschuur, Caro Derkx en Thomas Claessens

Coproductie: Toneelgroep Maastricht en VIA ZUID

Te zien:

  • Bordenhal Toneelgroep Maastricht: maart 2018
  • Festival Gemaakt, Toneelacademie Maastricht: mei 2018
  • ITS Festival, Amsterdam: juni 2018

INSIDE, a Panorama of Anxiety »

INSIDE, a Panorama of Anxiety is een beeldende en muzikale videoinstallatie over angst en eenzaamheid. Over verloren zijn in een grote wereld, waarin je zo graag gelukkig zou willen zijn, maar simpelweg niet weet hoe. Een associatieve en gevoelsmatige installatie die ervaren moet worden en enkel begrepen kan worden met het hart.

Regie: Celine Daemen | Productie: Marita Hamers | Muziek compositie: Felipe Hoyos González | Vormgeving installatie: Anthony van Gog | Camera: Daniel van Hauten | Kostuumontwerp: Kathleen Hilbers | Geluid: Gert-Jan van Stiphout | Muziek opname en mixing: Gino Bombrini, Viool: Mimi Jung, Cello: Diego Hernández | Regieassistentie: Sanne Smits | Techniek: Carlo Lenssen | Coaching: Peter Misotten en Benjamin Vandewalle.

Coproductie: CineSud en VIA ZUID
Subsidiënten: Stichting Edmond Hustinx, Stichting Kanunnik Salden/Nieuwenhof en Apollo Fonds

Te zien:

  • ITS Festival, Amsterdam: 23 juni 2018
  • Festival Gemaakt, Toneelacademie Maastricht: 26 mei t/m 1 juni 2018
  • CineFest: september 2018
  • SHIFT Film Festival: november 2018
single-makers.php