#

Tim De Paepe | playField.

#

foto Lana Schneider

#2 BIAS

In #2 BIAS zakken de makers van playField. een laag dieper in het onderzoek naar de digitalisering van onze samenleving. Waar het in het eerste deel #1 HOLLOW draait om de vrijgegeven persoonlijke informatie van het publiek, draait het in #2 BIAS om de futiliteit van die persoonlijke informatie. Wat zijn al onze individuele keuzes eens ze in een big data set terechtkomen? Niet meer dan cijfertjes. Sterker nog: eentjes en nulletjes.

playField. gaat in deze interactieve installatie op zoek naar hoe ze de individuele keuze van hun toeschouwers kunnen reduceren naar datgene wat zij voor de computer zijn: een algoritme dat hun keuzes blootlegt en dus hun ‘identiteit’. Want zijn de individuele keuzes die we maken niet wat ons onderscheidt van de rest? Of is die mogelijkheid tot keuze niet meer dan een illusie wanneer een systeem het overneemt met zijn gewonnen intelligentie?

In een scenografie die doet denken aan 12 Angry Men schuiven acht toeschouwers aan een tafel en wordt er een spel gespeeld. De keuzes van alle deelnemers zullen bepalend zijn voor de afloop en het resultaat van de voorstelling.

Concept en uitvoering playField.

Met dank aan VIA ZUID talentmakelaar, DOK Gent

Website https://bigdata.playfield.be


#


#

A.R.C./TimeLine

Reis in de tijd | stadswandeling

Onze samenleving lijkt zich steeds meer te verzetten tegen de afbrokkeling van het huidige wereldbeeld. De nadruk ligt zodanig op het 'behouden' dat we vergeten ons open te stellen voor het bouwen aan andere mogelijke toekomstbeelden. In TimeLine nemen we de toeschouwer mee in een reis door de tijd. De toeschouwer wandelt door de stad, begeleid door de verschillende toekomstbeelden, dromen en nachtmerries van enkele inwoners van de stad Gent. De toeschouwer wordt geconfronteerd met de spanning tussen dystopie en utopie. Waar begint de ene, waar stopt de andere? Of kunnen zij gelijktijdig bestaan?

A.R.C TimeLine is de eerste voorstelling binnen het project A.R.C, voluit: A Real Catastrophe.

A.R.C. (A Real Catastrophe) is een overkoepelende naam voor enkele beeldende werken en performances die het collectief playField ontwikkelt in de publieke ruimte van de stad.

Als vertrekpunt voor het concept A.R.C. gebruikt playField het mythologische verhaal van de ark, dat in verschillende godsdiensten en culturen wereldwijd terug te vinden is.

Een verhaal dat diep in ons collectieve geheugen geworteld zit en waarvan de symboliek meer dan ooit actueel is. In A.R.C. wordt de toeschouwer uitgenodigd om een traject af te leggen en te reflecteren op een nieuwe sociale structuur waarbij onze individualistische maatschappij in vraag wordt gesteld en het gerucht uit een andere wereld een nieuw toekomstperspectief biedt.

#

A.R.C. / Oeverloos

21 -23 aug, Tim de Paepe/playField Cultura Nova Heerlen

Jeugdprogramma

‘Oeverloos’ is een interactieve voorstelling voor kinderen tussen 8 en 12 jaar. Met een rugzak, een gps-gestuurde audiogids en een wereldkaart trekken de kinderen er op uit om in hun eigen tempo de vele hoeken van het festivaldomein te verkennen. Op hun ontdekkingsreis komen zij verhalen rond het thema ‘ark’ uit verschillende werelddelen tegen. Deze verhalen vormen samen een groter geheel dat iets vertelt over de collectieve cultuur van de mens, die ons en al onze verhalen verbindt. Een wereld van verhalen die de oevers van tijd en ruimte overschrijdt.


‘Oeverloos’ maakt deel uit van het playField-project A.R.C (A Real Catastrophe). Dit project wendt de tussenruimte van een festival aan om verhalen te vertellen die een venster naar een andere wereld openen.

Naam

Tim De Paepe | playField.

Jaar

2017

Productie 2017

  • #2BIAS
  • A.R.C / Oeverloos
  • A.R.C. /Timeline

Samenwerking

Alles Kan, VIA ZUID Talentenmakelaar (coproductie), KASK DRAMA, Fil de Parys, De Koer, DRIFT vzw, Sonderland


Projecten en speeltijden

#2BIAS

  • 14 t/m 23 juli Big Data internetcafe Gentse Feesten
  • 13 aug DOK Gent
  • 19, 20, 24, 25, 26 & 27 aug Cultura Nova Heerlen

A.R.C /TimeLine

Het eerste werk van het project A.R.C. (A Real Catastrophe).

  • 23 t/m 27 april, Oude Beestenmarkt in Gent
  • 22 & 23 sept Sorry not Sorry Festival in Gent

A.R.C / Oeverloos

  • 21, 211 & 24 aug Cultura Nova Heerlen


Meer info

Meer informatie playField en voorstellingen

Tim over VIA ZUID:

'Zowel de artistiek-organisatorische als de zakelijke ondersteuning die ik van VIA ZUID krijg, zorgt ervoor dat ik mijn project naar een hoger niveau kan tillen. Met hun expertise en netwerk kunnen zij mij heel snel in contact brengen met de juiste personen of organisaties. VIA ZUID is een klankbord, denkt met me mee en staat open voor elke vraag. Ze zijn daarom zonder twijfel een onmisbare schakel in het hele creatieproces.’

#

Tim de Paepe

Tim de Paepe (1986) is afgestudeerd in 2016 als regisseur aan Toneelacademie Maastricht. In zijn werk gaat hij op zoek naar wat ons met elkaar verbindt. Hij is gefascineerd door de technologie die wij allemaal gebruiken en onderzoekt het spanningsveld tussen digitale en analoge communicatiemiddelen.

De Paepe liep in 2015 stage bij Ontroerend Goed, C.R.E.W. en NTGent. In december 2015 maakte hij het eerste deel van de Big Data Trilogie, een voorstellingenreeks die de digitalisering van onze huidige maatschappij tastbaar probeert te maken. De voorstellingen #1 Hollow en #2 BIAS uit de serie waren beiden in 2016 te zien.