#

Talent Lab | Residents

Talent Lab 2019 | Vooraankondiging

Te zien tijdens Museumnacht 12 april

Talent Lab, is next level talentontwikkeling. De genre-grenzen in het podiumkunstenlandschap vervagen en makers hebben steeds vaker de behoefte te onderzoeken en experimenteren buiten de geijkte kaders. In Talent Lab werken acht jonge beloftevolle professionele talenten uit de podiumkunsten, met verschillende achtergronden in opleiding en kunstdiscipline,een maand lang intensief samen.Een research en development lab om elkaar te leren kennen, te inspireren, op zoek naar raakvlakken én spannende nieuwe werelden.Door de unieke en speelse setting krijgen de makers de kans om zich intensief te verdiepen in elkaars kunstenaarschap, samen te experimenteren, te reflecteren en te zoeken naar nieuwe kaders. Tijdens de museumnacht zetten de makers hun laboratoriumdeuren open en delen uitkomsten van hun experimenten.

Beloftevol collectief 2019

De deelnemers zijn geselecteerd door VIA ZUID talentontwikkeling in de podiumkunsten Limburg en Toneelgroep Maastricht. Ze hebben verschillende achtergronden in muziek, film, poëzie, performance, choreografie en regie en zijn multidisciplinair georiënteerd.Het collectief voor deze derde van Talent Lab bestaat uit Merlijn Huntjens (dichter/performer) Karlijn Hamer (actrice, zangeres, (muziek)theatermaker), Lucienne Venner (filmmaakster / kunstenaar), Hendrik Kegels (theatermaker/performer), Patrick Housen (muzikant/componist), Simon Bus (kunstenaar/danser/choreograaf), Hanne Pierrot (kostuumontwerper/scenograaf), Steven Ivo (acteur, muzikant, hiphopper, theatermaker).

Research en Development

Talent Lab staat onder begeleiding van Paul Slangen (dramaturg Toneelgroep Maastricht) en Saartje Hoogland (creatief producent VIA ZUID) en is een ontwikkeltraject. De nadruk ligt op het proces, de ontmoeting tussen de verschillende makers en het aangaan van experimenten. Talent Lab is een initiatief en samenwerking van Toneelgroep Maastricht en VIA ZUID.

Talent Lab is dit jaar voor het eerst onderdeel van de Museumnacht. Loop binnen en laat je verrassen!

©foto Martina Fazekas

---------------------

2018

Speeltuin voor nieuw talent


Initiatief van VIA ZUID en Toneelgroep Maastricht | Presentatie op 20 en 21 april 2018 , 20.00 uur in de Bordenhal Maastricht.

Talent Lab is een nieuwe vorm en aanpak van talentontwikkeling, opgestart door Toneelgroep Maastricht en VIA ZUID, Limburgs talentmakelaar in de podiumkunsten. In Talent Lab werken zeven jonge beloftevolle talenten uit de podiumkunsten een maand lang intensief en onder begeleiding samen. Worden ze uitgedaagd om uit de eigen comfortzonde te komen. Ze hebben verschillende achtergronden in opleiding en kunstdiscipline.

Kunnen ze hun horizon verbreden en uit hun discipline breken zonder zichzelf te verliezen? Het resultaat van hun zoektocht is te zien op vrijdag 20 en zaterdag 21 april om 20.00 uur tijdens de presentatie Residents #Talentlab2018 in de Bordenhal in Maastricht.


Beloftevolle makers

De deelnemers zijn momenteel druk aan het werk en zijn afkomstig de VIA ZUID-stal en geselecteerd in samenspraak met Toneelgroep Maastricht. Ze zijn multidisciplinair georiënteerd, met achtergronden in muziek, film, game development, performance, opera, choreografie, tekst en regie. De makers uit deze tweede editie van Talent Lab bestaat uit Abel Enklaar (performance), Brendan Gijzen (pr, productie, muziek, film en fotografie), Mami Izumi (dans), Nienke Nasserian (klassiek zangeres), Sam Scheuermann (theatermaker), Petronella Torin (cello) en Sien Vanmaele (theatermaker).

Unieke setting en presentatie

Onder begeleiding van Paul Slangen (dramaturg Toneelgroep Maastricht) en Saartje Hoogland (creatief producent VIA ZUID) werkt het zevental van 26 maart tot 21 april 2018 samen. Met als doel elkaar te inspireren en hun kunstenaarschap verder te ontwikkelen. Talent Lab is een unieke en speelse setting in een discipline-overstijgende setting om van elkaars methodes, technieken en werkwijze te leren.De makers presenteren zich ter afsluiting van de Talent Lab periode metResidents #Talentlab2018 op vrijdag 20 april en zaterdag 21 april, in de Bordenhal in Maastricht.

Toekomst

Saartje Hoogland VIA ZUID: “de eerste editie van Talent Lab in het najaar van 2017 leverde mooie resultaten, fijne nieuwe samenwerkingen en producties op. Het heeft ons idee bevestigd dat multidisciplinair en collectief samenwerken individuele makers echt verder kan brengen. En dat de kansen en mogelijkheden voor nieuw talent er door toenemen. We zijn blij dat we samen met Toneelgroep Maastricht de talentontwikkeling in Limburg op een hoger plan kunnen tillen. Wij verwachten en hopen in de toekomst nog veel van deze talenten te horen.”


Talent Lab is al met al een spannende ontdekkingstocht voor zowel de deelnemende talenten als de initiatiefnemers.

Naam

Talent Lab | Residents

Jaar

2018

Samenwerking

Toneelgroep Maastricht en VIA ZUID

Presentatie

2019

12 april tijdens Museumnacht Maastricht

2018

20 & 21 april 20.00 uur Bordenhal Maastricht

Trailer aftermovie

Publiekspresentatie aftermovie


Meer info

Toneelgroep Maastricht

Facebook VIA ZUID

#

Vlnr boven: Abel Enklaar, Brendan Gijzen, 
Sam Scheuermann, Sien Vanmaele, 
Petronella Torin. Beneden: Mami Izumi 
en Nienke Nasserian Nillesen. Foto: Bjorn Frins
Over het Talent Lab collectief 2018

De zeven (internationale) deelnemers zijn geselecteerd multidisciplinair georiënteerd, met verschillende achtergronden in muziek, film, game development, performance, opera, choreografie en regie.


BRENDAN GIJZEN

#

BRENDAN GIJZEN (1988, Heerlen, NL) kan soms urenlang verzinken in zijn eigen mijmeringen. Naast al dat gefilosofeer, produceert hij muziek, draait hij de lekkerste platen, maakt hij video's en zet hij nu zijn eerste stappen als productieleider. Brendan studeerde aan de Herman Brood Academie in Utrecht.


www.brendangijzen.nl
www.kijkeenster.comPETRONELLA TORIN

#

PETRONELLA TORIN (1990, Mellerud, Sweden) heeft vooral pluizige vrienden zoals konijnen, eenden, ganzen en ... ze was vroeger Zweeds kampioen dressuur. Daarnaast is ze ook professioneel cellist, doet ze aan Thaiboxen en danst ze salsa. Ze heeft haar eigen bedrijf ‘Swedish cellist’ dat take-awayconcerten verkoopt en ze richtte net de muziekschool “Music for you Maastricht ” op.

www.swedishcellist.com


ABEL ENKLAAR

#

ABEL ENKLAAR (1995, Arnhem, NL) heeft als kind nooit leren schaatsen omdat hij kwaad werd van elke keer dat hij viel. Nu hij volwassen is, maakt hij installaties, applicaties en performances over de mens en de virtuele wereld. Abel studeerde Interdisciplinary Arts aan Hogeschool Zuyd Maastricht.

www.abelenklaar.com

SAM SCHEUERMANN

#

AM SCHEUERMANN (1994, Eindhoven, NL) heeft oog voor detail ook al kwam ze er pas heel laat achter dat ze eigenlijk een bril nodig had. Met lenzen van de HEMA maakt ze installaties en performances op het snijvlak van beeldende kunst en theater. Op deze manier ontregelt zij de bezoeker en spoort zij hem aan tot reflectie op maatschappelijke en persoonlijke thema’s. Sam studeerde regie aan de Toneelacademie Maastricht.

www.samscheuermann.com


NIENKE NASSERIAN NILLESEN

#

NIENKE NASSERIAN NILLESEN (1993, Venlo, NL) heeft zulke scherpe oren dat ze elke naald hoort vallen. Dit luisterend oor is ook mezzosopraan en maakt haar eigen muziektheater waarin ze verhalen combineert met klassieke muziek. Nienke studeerde Klassiek Muziektheater aan Fontys Hogeschool van de Kunsten in Tilburg.

www.nienkenasserian.com


MAMI IZUMI

#

MAMI IZUMI (1987, Kobe, Japan) denkt al aan wat ze straks zal eten terwijl haar bord nog niet leeg is. Daarnaast is deze Bourgondiër altijd bezig met het observeren van alle beweging in het leven: geluid, dans, licht, … Ze is danser, choreograaf, maker, leraar en tegelijkertijd masterstudent. Ze studeerde in Japan, Oostenrijk en Nederland en woont momenteel in Maastricht.

http://www.mamiizumi.com/

SIEN VANMAELE

#

SIEN VANMAELE (1990, Veurne, BE) heeft ‘s ochtends even de tijd nodig om op de wereld te komen. Als ze eenmaal wakker is, schrijft ze, speelt ze en maakt ze theater, video en food performance. In haar werk probeert ze troost te bieden voor de kleine tragedies van het dagelijkse leven. Sien studeerde acteren aan de Toneelacademie Maastricht en Nederlands-Spaans aan de VUB.

www.sienvanmaele.be