Leeg afbeeldingsblok
#

Sien Vanmaele

#

campagnefoto Thomas Dhanens | scenefoto Moon Saris

Witlof from Syria

Foodperformance
De Vlaamse theatermaker Sien Vanmaele gebruikt haar passie voor koken en theater als middel om ontmoetingen tot stand te brengen en zichzelf en de wereld kritisch te bevragen. Zo ook in haar food performance en met **** sterren gewaardeerde Witlof from Syria.

De vraag: “Wil je met me koken?” leidde tot verschillende ontmoetingen met mensen van Syrische afkomst, thuis in hun keuken. Om elkaars gewoontes en gebruiken te leren kennen. En om eindelijk eens verder te kijken dan de kranten en het nieuws.

Een vrouw staat in haar keuken. Ze bereidt het eten voor. In haar hoofd passeren flarden van voorbije ontmoetingen en ervaringen die ze tracht te duiden. Haar gedachten zijn poëtisch, schurend en buitengewoon eerlijk. Hoe is het om via een gedeelde passie – het koken – tot verbinding te komen met een ander? Kan je daarbij los komen van je vooroordelen?

Witlof from Syria is de ontroerende weerslag van die ontmoetingen in de keuken.

Credits

Concept Tekst Spel – Sien Vanmaele
Coaching – Peter De Bie
Productie Tekstredactie – Margot de Sera
Dramaturgisch advies – Merel Heering
Eindregie – Aukje Schaafsma
Scenografie – Studio Kuurjeus
Lichtontwerp – Mieke Den Braber
Vormgeving recepten – Vanessa Verstappen


★★★★ Theaterkrant

"Vanmaele maakt het niet mooier dan het is. Ze heeft met Witlof from Syria een openhartige zoektocht naar een andere cultuur gemaakt. Eerlijk, zonder zichzelf of de ander te sparen. En aan de hand van een heerlijk gerecht, zo mogen we na afloop constateren."
Lees de hele recensie hier.


Dagblad van het Noorden

“Witlof from Syria als hoogtepunt van Jonge Harten” Lees hier het volledige artikel.

Trouw

“Ik ben er misschien naïef en idealistisch aan begonnen.” Lees hier het volledige interview.

Zuiderlucht

“Ze tonen mij: dit is thuis, dit is Syrië voor mij.” Lees het hele artikel hier.

Radio L1

Henk Hoogakker: "Sien Vanmaele, mind you, dat wordt een topper, die moeten we volgen. Ze vroeg aan Syriërs: wil je met me koken? Ze is helemaal overtuigd dat voedsel hét communicatiemiddel is. Ik was uiterst blij verrast. Je rook meteen de kruiden. Je zag het helemaal voor je. Een totaalbeleving."

Beluister hier het hele interview met Henk Hoogakker over de werkpresentatie van Witlof from Syria.

Blog Jonge Harten Festival.

“Je hebt mensen die heel rustig zijn en de bladpeterselie behandelen alsof het een baby’tje is.” Lees het hele artikel hier.


Artikel in cultureel magazine Jeroen


Naam

Sien Vanmaele

Jaar

2018

Samenwerking

Coproductie: de Brakke Grond, deBuren (BE), Jonge Harten, Laika (BE), Over het IJ Festival & VIA ZUID. Zomer van Antwerpen.

Speeldata

2018


11-mei City Film Food Festival Verkadefabriek – Den Bosch (NL)
12 mei City Film Food Festival Verkadefabriek – Den Bosch (NL)
20 juni Theater Rotterdam Rotterdam (NL)
21 juni Welcome to the Village Leeuwarden (NL)
27 juni t/m 2 septZomer van Antwerpen
www.zva.be
63 voorstellingen in Antwerpen

21 tm 23 sept
Love at first sightArenberg – Antwerpen (BE)
6 & 7 septUn|SettledKAAP – Brugge (BE)
5 okt CC De KernWilrijk (BE)
23 & 24 nov Week van de Smaak CC Berchem – Antwerpen (BE)2017

Première op Jonge Harten Festival Groningen

22 t/ 25 november, Première http://www.jongeharten.nl/

14 & 15 december WINTERNIGHTS AINSI

Aanmelden voorstelling op Winternights toegang gratis


Meer info

Artikel in cultureel magazine Jeroen

Voorproefje, recensie L1 radio tussentijdse presentatie in Kasteel Baexem,

Website Sien Vanmaele

Leeg afbeeldingsblok

#

Sien Vanmaele

De Belgische Sien Vanmaele (1990) heeft een bachelor Taal-en Letterkunde en studeerde in 2016 af aan de Toneelacademie Maastricht. Haar werk als theatermaakster varieert van muziektheater tot video en food performance. Het werk van Sien is gevat en speels, zij weet onderwerpen met rake zinnen heel dichtbij te brengen.

Haar eerste theaterstappen zette ze bij fABULEUS (productiehuis te Leuven) in de productie Kasimir en Karoline(2010) waarvoor ze ook de voorstelling Faces voor Onderstroom maakte.

Voor Villanova regisseerde ze de projecten Nimf (2010), Dag vier (2013) en En nieuwe tijden gaan wij bouwen (2014).

Verder was ze bij Pauwels regie-assistentie bij My Shrinking Life, een voorstelling van het National Theatre of Scotland en liep ze spelstage bij Simon De Vos in Mind Your Step (2014), een coproductie van Compagnie Lodewijk/Louis, sermoen en KVS. In 2014 maakte ze met Nana Vaneessen de videoperformances: Zij heeft haar naam vergeten en Start recording after the beat.

Vanmaele maakte haar eerste theatrale food performance Vogelnestjes in madeirasaus in 2015. Artistiek leider Peter De Bie van theatergezelschap Laika (Borgerhout) coachte haar net in 2017 de voorstelling Witlof from Syria

Spijs voor Liefde was Sien Vanmaele haar eerste project bij VIAZUID, daarna volgden : Hope she was worth it. De opera. die in november 2016 in première ging tijdens het Jonge Hartenfestival te Groningen en Witlof from Syria in 2017.

De première van Witlof from Syria was te zien tijdens het Jonge Harten Theaterfestival 2017 en daarna is de voorstelling op tournee op tal van plaatsen in Belgie en Nederland te zien.