#

Sam Scheuermann

#

GODEN -

Sam Scheuermann

25 en 27 mei Toneelacademie Maastricht, tijdens In de Maak festival.
Afstudeerwerk.

In een kamer van 3 bij 4, afgesloten van de buitenwereld, creëren twee individuen een mini-universum waarin ze pogen alles te laten samenvallen. Totdat het klopt.

Goden is net als Nomaden een theatrale installatie-performance en daarmee deel 2 in deze serie over de etalerende mens. Het is een doorlopende installatie waarin gedurende drie uur lang de link tussen ruimte en identiteit wordt onderzocht. Kom dus vooral meerdere keren kijken!

Sam Scheuermann (Tilburg, 1994), studeert dit jaar af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. In haar werk vertrekt ze altijd vanuit een vraag naar bestaansrecht.

Wanneer bestaat iets, wanneer wordt iets gezien en wanneer zien wij. De relatie tussen het object, het iets of iemand dat bekeken wordt, en de kijker is een spanningsveld dat steeds op andere manieren bekeken kan worden. Met aandacht voor beeld en beweging onderzoekt ze deze interacties en probeert ze verschillende media met theater te combineren.

Credits

Regie: Sam Scheuermann

Met: Tim Bogaerts en Evelien Cammaert

Dramaturgie: Jasmijn van Wijnen

Begeleiding: Jasper Delbecke

Decor: Erik van de Wijdeven

Scenografie: Sam Scheuermann------

Nomaden

Hoe vloeibaar is de mens?

Een grote, lege betonnen vloer met in het midden een glazen ruimte. Daaromheen beweegt een groep mensen. We lopen, we flowen, we verkennen. We lijken te weten waar we heen gaan. Maar is dat wel zo?

Nomaden onderzoekt hoeveel vrijheid wij ervaren in de hypermobiliteit die ons leven kenmerkt. We vliegen van baan naar baan, van huis naar huis, van de ene relatie in de andere. En toch is er dat verlangen om ergens thuis te komen.

Sam Scheuermann is laatstejaars student aan de regieopleiding van Toneelacademie Maastricht. Haar werk typeert zich door een beeldende kijk op de ruimte en de posities van mensen die zich daarin begeven, met een focus op de onderlinge relaties tussen deze figuren. Sam zegt: “Theater is kijken naar anderen. Wat komt erbij wanneer de ander de ruimte binnentreedt, en wat gaat er verloren?”

Dit spanningsveld komt tot uiting in werk dat gelaagd en abstract is en sterke museale kwaliteiten kent.

Nomaden is een co-productie van Festival Cement & VIA ZUID.

Naam

Sam Scheuermann

Jaar

2017

Samenwerking

GODEN:

Een co-productie van: VIA ZUID en Karel Janssen MCEM

Met dank aan: Koen van der Heijden, Betje Stevens, Joost Vriens, SOAP en Toneelacademie Maastricht


NOMADEN:

Festival CEMENT & VIA ZUID coproducenten


Agenda

GODEN

21, 22, 26, 27, 28 en 29 oktober Dutch Design Week in Eindhoven

25 mei 19.00 en 27 mei 18.00 Toneelacademie Maastricht, tijdens In de Maak festival.

Meer info In de Maak festival

NOMADEN

22, 23 & 25 maart Première, Festival CEMENT


Meer informatie over Sam Scheuermann

Sam: 'VIA ZUID is voor mij een betrouwbare steun in het ontwikkelen van mijn eigen stem en het ontdekken van en het mijzelf positioneren in het theaterlandschap'

Sam Scheuermann

#

Sam Scheuermann, ( Tilburg, 1994), studeerde in 2017 af aan de regieopleiding van de Toneelacademie Maastricht. In haar werk vertrekt ze altijd vanuit een vraag naar bestaansrecht.

Wanneer bestaat iets, wanneer wordt iets gezien en wanneer zien wij. De relatie tussen het object, het iets of iemand dat bekeken wordt, en de kijker is een spanningsveld dat steeds op andere manieren bekeken kan worden. Met aandacht voor beeld en beweging onderzoekt ze deze interacties en probeert ze verschillende media met theater te combineren.

Zo maakte ze in 2014 voor Incubate in Tilburg de voorstelling Kloosterstraat 65, in samenwerking met Rani Decock en Koba Ryckewaert. Hierin kon het publiek van buiten af door de ramen van een woonhuis gluren.

In 2015 begon ze een talentontwikkelingstraject met United Cowboys en maakte en speelde samen met hen de solo’s ‘You like this like this?’ en ‘Appearance’ die te zien waren in verschillende formaties in TAC Eindhoven, De Nieuwe Vorst in Tilburg, Festival Boulevard in Den Bosch en op het Grec Festival in Barcelona.

In december 2016 was haar laatste project, de video-installatie SUBJECT/OBJECT, te zien op Winternights Maastricht.

Sam werkt graag in een divers team met gemeenschappelijke fascinaties om het samen op de vloer uit te zoeken. Ze probeert zich zowel als regisseur als performer te ontwikkelen, in de overtuiging dat deze twee posities elkaar inspireren en verbeteren en voedt zichzelf door zo nu en dan voor paparazzi te spelen.

In coproductie met Festival CEMENT en VIA ZUID werkt Sam aan de voorstelling Nomaden waarvan de première te zien is op Festival CEMENT 2017.