#

Rita Hoofwijk

#

beeld: Vivian Keulards

while waiting

Rita Hoofwijk focust zich in 2018 op de ontwikkeling van while waiting. Het fascineert Hoofwijk dat wachten het ergens zijn is, waar je alleen bent omdat je nog niet daar kunt zijn waar je in een toekomst terecht wil komen. Het lijkt een ruimte of een toestand te zijn die we liever zouden overslaan. In while waiting zullen we zien wat er kan gebeuren zodra we in die andere tijdsbeleving van het wachten terechtkomen. In 2018 zal ze vooral in de context van een festival op diverse manieren haar onderzoek starten. Bezoekers gaan naar voorstellingen en performances. In de tussentijd moeten we wachten. In de tussentijd wachten we.

facing faces

#

foto William van der Voort
capturing human presence

facing faces is een voorstel tot nadenken over hoe we elkaar aanschouwen. Met haar performatieve installatie bevraagt ze wat er gebeurt in onze gedachten wanneer we dagelijks de mensen om ons heen in de ogen kijken. Het gaat er Hoofwijk om samen opnieuw, langer en intensiever te kijken.

Concept: Rita Hoofwijk, fotografie: Vivian Keulards, ontwerp: Milan Meeuse, dramaturgie: Jasper Delbecke, productie: Ilona van den Brekel, Hadassa Smit, grafisch ontwerp: Studio Noto, techniek: Atelier Provinciaal Domein Dommelhof


Can't Stop Motion

#

beeld: Rita Hoofwijk @ Felix Schellekens

In Can't Stop Motion bekijken we hoe alles, inclusief wijzelf, voortdurend in beweging is. Uit een persoonlijker verlangen om vast te kunnen houden en een wil om los te leren laten, vinden Rita Hoofwijk en Felix Schellekens een eigen tijdsbeleving uit. De toeschouwer wordt onderdeel van dit ritueel om het verloop van de tijd en de beweging, zowel de onmetelijk grote als de kleine, haast onzichtbare verandering zorgvuldig te kunnen bekijken. Can't Stop Motion werd gemaakt in het kader van Het Atelier van Oerol en Festival Over 't IJ.

Come in | outside

#

In opdracht van Van Eyck Mirror en in samenwerking met Milan Meeuse (architect) creëerde Rita Hoofwijk een open installatie waarin fysieke en mentale ruimte wordt gedeeld. Net als in de stad. Deze alternatieve stadsbank vormt een interventie in het dagelijks leven van de bezoeker, een onverwachte ontmoeting op de bekende route van hier naar daar.

Stad in gesprek Jan Eyck

Naam

Rita Hoofwijk

Jaar

2018

producent: Stichting SoAP

coproductie: VIA ZUID

2018

Artist in residence te Sittard sept- dec 2018

while waiting (onderzoek)

13-22 juli Over het IJ festival Amsterdam

16 t/m 24 maart Festival CEMENT Den Bosch


facing faces

16, 22, 23 sept C-TAKT Festival, Genk

2-12 augustus Boulevard Festival Den Bosch

5 feb Het Huis Utrecht Makersdag2017

facing faces

Festival CEMENT 21 t/m 26 maart 2017

17 T/M 19 aug Zomerparkfeest Venlo

18 t/m 27 aug Cultura Nova, Heerlen

14 t/m 17 sept Grand Theatre Groningen

16 & 17 dec Winternights, AINSI Maastricht

Can't Stop Motion

juni 2018 Oerol

come in | outside

7 mei Kunst op straat Roermond

25 en 26 aug Limburg FestivalLeeg afbeeldingsblok

#

foto Vivian Keulards

Over Rita Hoofwijk

Rita Hoofwijk studeerde in 2016 af aan Toneelacademie Maastricht. Haar afstudeerscriptie Verwondering verkennen won de scriptieprijs van de Faculteit van de Kunsten.

Na haar studie werkte ze als kunstenaar o.a. in opdracht van de Van Eyck academie, nam ze deel aan Atelier Oerol/Over het IJ Festival en is ze als maker verbonden aan SoAP en VIA ZUID.

In haar werk onderzoekt zij de ontmoeting, de tijdelijke relatie tussen performer en publiek of tussen toeschouwers onderling, waarbij de ervaring gezamenlijk wordt beleefd.

Ze is niet zozeer geïnteresseerd in het creëren van nieuwe realiteiten, als wel in het kijken met een nieuwe blik naar de bestaande, waarneembare werkelijkheid. Zo focust haar werk op de blik van de bezoeker, welke ze middels een gestuurde kijkrichting uitnodigt zijn omgeving op een andere manier waar te nemen.