#

Lubert Priems

#

Mia

THOES IS ANDERS ALS THUIS

Première | van 1 t/m 21 oktober te zien in Zorgcentrum Lenculenhof, Abtstraat 13 Maastricht.

Wat betekent het als je jouw eigen dialect kunt spreken als je in een verzorgingstehuis zit? Dát hebben cultureel antropologe Jolien Makkinga en Hoogleraar Taalcultuur Leonie Cornips onderzocht. Het resultaat van dit wetenschappelijk onderzoek is verwerkt in een unieke presentatie: Mia, een levensgrote klankkast over taal en thuis. Van Lubert Priems maker bij VIA ZUID.

Mia
Mia is verhuisd, ze moest wel. Een nieuwe kamer, nieuwe buren, verzorgenden, keukenpersoneel, managers: ze kreeg ze er allemaal bij. Haar eigen aardappels hoeft ze niet meer te schillen, en ook de afwas wordt gedaan. Daar had ze altijd al een hekel aan, maar toch. Een nieuw thuis maken: hoe doe je dat?

Leonie Cornips van de Universiteit Maastricht & Jolien Makkinga van het Meertens Instituut onderzochten hoe het spreken van dialect van invloed kan zijn op je gevoelens van welzijn in een verzorgingshuis. Kan het spreken van eigen taal, je gevoel van autonomie beïnvloeden?
De uitkomst van het onderzoek heeft geresulteerd in Mia.

Audiokunstenaar Lubert Priems van Stichting Laudio richtte een speciale kamer in waar je letterlijk een Limburgse klankkast in kan wandelen. Wie er de deuren opent, hoort Mia zelf. Meestal in haar eigen taal en soms in, die andere; het Hollands. Omdat je in een verzorgingstehuis nu eenmaal met iedereen moet ‘huizen’. De gesprekken met bewoners van zorgcentrum Lenculenhof van Envida in Maastricht vormen de basis van het onderzoek en dus ook van Mia. In de klankkast zijn ook Limburgers uit de hele provincie te horen.

De oproep van Stichting Laudio om enkele Nederlandstalige woorden in zoveel mogelijke Limburgse dialecten te verzamelen leverden binnen 1 week ruim 200 reacties en 1278(!) bruikbare, ingesproken woorden op. De dialectwoorden zijn nu verwerkt in de Mia klankkast en podcast. Leonie Cornips gebruikt de reacties als studiemateriaal voor haar studenten aan de Universiteit Maastricht.

Dialect als medicijn, als wapen, als troost. Je eigen taal; daarin ben jij alleen immers de baas.

Meer informatie


#Tijdrover | Theatrale audiotour

Ooit heeft iemand bedacht dat tijd ook een manier is om te straffen. We hopen dat, achter de tralies, het kwellend kruipen van seconde naar seconde afschrikwekkend genoeg zal werken om de slechterik erna op het goede pad te houden.

Het proces om te bepalen of iemand schuldig is, dat kost ook weer tijd. De meesten van ons hebben daar gelukkig nooit mee van doen. Je zou jezelf niet op de stoel van de verdachte wensen, of die van de rechter, of jurylid.

Of toch? Het gerechtsgebouw in Tongeren(be) zet in augustus 2018 genereus haar deuren voor jou open.

Binnen beleef je de TIJDrover: een theatrale audiotour langs persoonlijke interviews en verhalen op bijzondere plekken voor- en achter de schermen. Jij hoort er niet te zijn, je hebt niets misdaan, geen rechtenstudie gevolgd, je bent geen griffier, en toch mag je er even gaan zitten.

Het kost je alleen wat tijd. Festival MoMeNT'18 Tijd voor Tongeren | entree 5 euro

Locatie: Het gerechtsgebouw 'de grote rechtbank', Vrijthof 2 Tongeren Vanwege het beperkt aantal plaatsen is reserveren verplicht.


Vooruit naar buiten!

theaterluistervoorstelling

De keuze om de wereld in te gaan, naar buiten, was ooit een bewuste stap. Wie zijn voordeur achter zich dichttrok, was voorbereid op de indrukwekkende buitenwereld. De meesten van ons trotseren de wereld nog steeds niet zonder talisman. Je bent naakt zonder je tas. Of het nu je broekzak, handtas of rugzak is; een deel van onszelf zit beschermd in dat kleine omhulsel van leer, plastic of stof. We zijn misschien wel buiten, maar dragen altijd een intieme samenvatting van wie we zijn met ons mee, en voelen ons daardoor veilig.

Op reis

Je kunt niet weten hoe het is om een ander te zijn, maar je zou best eens een eindje met een ander kunnen meelopen. Vooruit, naar buiten! biedt je die mogelijkheid. Je kiest een tas, krijgt er een koptelefoon bij en gaat op reis. Deze bijzondere voorstelling is voor iedereen die zijn oren eindelijk weer eens wil gebruiken om echt te luisteren, en een ander binnen te laten.#

Reserveren verplicht.

www.verhalentocht.eu voor meer informatie, tickets en reserveren

Vooruit, naar buiten! is gebaseerd op een kunstwerk van Miek Corten. Haar installatie Verbinding, de reis van 700 tassen is van 11-8 t/m 22-10 te zien in Museum De Domijnen Historie & Archeologie.

Met de theatervoorstelling breng je ook een bezoek aan deze expositie. Naast de voorstellingen kan je tijdens de openingstijden van het museum ook een audiotour lopen via een app met fragmenten uit de voorstelling. Twee uren voor, tijdens en twee uren na de voorstelling is deze app niet beschikbaar.Naam

Lubert Priems

Jaar

2018

2018

Mia

1 t/m 21 oktober Zorgcentrum Lenculenhof Maastricht

Daarna te bezoeken in Zorgcentrum La Valence in Maastricht en het Limburgs Museum in Venlo.

De TIJDrover

11, 12, 15, 18, 19 aug festival MoMeNT, Tongeren (be)

Meer info MoMeNT en tickets

2017

Vooruit naar Buiten!

Speeldata

10 t/m 27 aug

wegens groot succes, extra voorstellingen

9, 10, 16 en 17 september steeds om 15.00uur & 18.30uur

Museum De Domijnen


Meer info, tickets en reseveren

Verhalentocht of via Stichting Laudio

(reserveren verplicht)

Samenwerking

Museum De Domijnen, Het Laagland en VIA ZUID (coproductie) Recultura, De Companen, Europe calling, St. Rosa festival

Met dank aan

VSBfonds, Gemeente Sittard-Geleen-Born, Prins Bernhard Cultuurfonds, Janivo, FSI, Raod veur ’t Limburgs, Tapperie De Gats, Hotel De Limbourg

#

Lubert Priems

Lubert Priems is audio-documentairemaker voor o.a. VRT Radio2 en L1-radio. Hij zet de kracht van audio ook in voor het creëren van een theatrale audiotour.

Lubert spreekt zijn publiek, of dat nu theaterpubliek is of een radioluisteraar, aan op hun verbeeldingskracht en beeldvorming over een onderwerp. Luberts interesse is evident, maar in het bijzonder bij sociaal maatschappelijke en persoonlijke verhalen ligt zijn hart en kracht:

“Mensen zijn waanzinnig interessant. Hun wensen waar ze voor vechten, dromen die niet uitgekomen zijn en dat waar ze van houden. Die verhalen wil ik hen zelf laten vertellen. Ik leg graag dat knoopje tussen de verteller en de luisteraar”

Lubert is initiatiefnemer van diverse gewaardeerde luistervoorstellingen op locatie waarbijjournalistiek en diverse kunstdisciplines samenkomen. Voor deze producties stelt Lubert als project- en artistiek-leider een groep professionals samen, die niet alleen de productie verreiken. Door de grote verscheidenheid aan vorm en inhoudelijke gelaagdheid levert deze cross-over een blijvende bijdrage aan ieders talentontwikkeling.

Recente andere projecten:

www.aufrechtgehen.eu

www.verhalentocht.eu

Meer informatie over de projecten van Stichting Laudio: www.stichtinglaudio.nl

Meer informatie over Lubert Priems zelf: www.lubert.nl