#

Lotte Milder

foto: © Karlijn Milder

Iemand, niemand, 100.000

Iemand, niemand, 100.000, een performance, korte film en fotoserie, geïnspireerd op het boek van Luigi Pirandello, gaat over het zien en oordelen over de ander/het andere. Het laat een zoektocht zien waarin de performer tot het besef komt dat zij niet één iemand is, maar meerdere, zelfs honderdduizend verschillende iemanden in het bewustzijn van haar medemensen.

"De dingen zien met ogen die niet konden weten hoe de andere ogen ze zagen. Praten en elkaar begrijpen. Iedereen nam het op zijn eigen wijze voor waar aan en eigende het zich toe om, hoe dan ook, zijn leven op een of andere manier, elke dag weer, inhoud te geven.”

Luigi Pirandello (1867 - 1936)

Iemand, niemand, 100.000 is een project met uitingsvormen in verschillende disciplines: een performance (die zowel op als naast de catwalk gepresenteerd wordt), een fotoserie en een korte fictie film. Deze zijn allen te zien tijdens het Fashionclash festival 2016 te Maastricht. Voor het 80 jarig jubileum van het Van Abbemuseum was een preview van de performance te zien in een museale context.

Lotte Milder studeerde in juli 2016af aan de Performance opleiding aan de Toneelacademie Maastricht. Iemand, niemand, 100.000 produceerde ze in samenwerking met Sophie Mantel (regisseuse, afgestudeerd in 2015 Toneelacademie Maastricht) en Karlijn Milder (filmmaakster, afgestudeerd in 2011 Hogeschool voor de Kunsten Utrecht).


In Memory of a Projection

Guilherme Miotto | Korzo producties, DansBrabant

#

foto © Robert Benschop

In zijn nieuwste werk In Memory of a Projection toont Miotto ons drie lichamen op zoek naar hun menselijkheid of naar dat wat menselijk zou kunnen zijn. De lichamen pogen, trachten, tasten af, proberen en proberen opnieuw. Ze openen een dimensie waar we een glimp opvangen van wat ze zouden kunnen zijn. Prognoses van het worden. Ze hebben duidelijk een vermoeden. In een onnavolgbare zoektocht vinden ze zichzelf uit. Aan het licht brengen is hun wezen, onthullen is hun tweede natuur; zo ontrafelen ze niet alleen wat de zintuigen ons brengen, ook wat het gevoel vermag. Een dansvoorstelling over het terugwinnen van het lichaam op de persoonlijkheid.

"Perhaps if I had a flower, one would be enough, I shouldn't feel so lonely".

(J. G. Ballard)

De Braziliaanse choreograaf Guilherme Miotto won recentelijk twee belangrijke talentprijzen: de André Gingras Award 2015 en de Stimuleringsprijs Breda 2016. Zijn inventieve werk valt op. De dansers met wie hij werkt vallen op. Via zijn eigen Instinctive Performance-methode haalt hij het diepste onderbewustzijn van beweging naar boven.

choreografie Guilherme Miotto | performance Mirthe Labree, Lotte Milder, Wies Berkhout | muziek Joel Ryan | decorontwerp Peter Missotten, assistent Erik van de Wijdeven | kostuums Lotte Milder | assistent choreografie Heléne Binder | met dank aan Podium Bloos

In Memory of a Projection is een coproductie van Korzo producties en DansBrabant en wordt financieel mogelijk gemaakt door de Gemeente Den Haag, Gemeente Breda, Provincie Noord-Brabant, BKKC en de Gemeente Tilburg.Naam

Lotte Milder

Jaar

2016

Samenwerking

Fashionclash Maastricht, VIA ZUID (co-productie) en de Toneelacademie Maastricht

Presentatie & Data

Iemand, niemand 100.000

16 april Van Abbemuseum Preview.

30 juni - 3 juli 2016 Fashionclash Festival Maastricht www.fashionclash.nl

In Memory of a Projection

-5 Oktober 2016 Breda Chassé

6 Oktober 2016 Groningen Grand Theater

14 Oktober 2016 Utrecht Theater Kikker

15 Oktober 2016 Rotterdam Schouwburg

Meer info

www.lottemilder.wordpress.com
#

Lotte Milder

Lotte Milder, geboren in 1990 te Arnhem, studeert in juni 2016 af aan de Performance opleiding op de Toneelacademie Maastricht. Hier ontwikkelde ze haar eigen performances, die zich kenmerken door hun beeldende, fysieke kracht en een samenkomst zijn van verschillende kunstuitingen; podiumkunst/performance, mode en beeldende kunst. Opvallend is ook de fascinatie voor thematieken als evolutie, transformatie en mutatie.

Zo ontstond vanuit een fascinatie voor constante ontwikkeling, haar laatste performance THE MUTANTS. Centraal hierin staan drie performers en hun kostuums die allen in vier stadia een transformatie doormaken: van object naar een (specifiek) gender. Met daarbij steeds de vraag: waar evolueren deze wezens verder naartoe?

In December 2014 t/m Januari 2015 werd in de tentoonstelling THE FUTURE OF FASHION IS NOW van het Museum Boijmans van Beuningen te Rotterdam het kostuum vertoond dat één van de stadia verbeeldt in de ontwikkeling van object naar vrouw. In Juni 2015 ging de performance en tevens de film van THE MUTANTS in première bij de Fashionclash te Maastricht. Lotte heeft de film in samenwerking met AKATAK's Karlijn Milder en Mats Logen gemaakt, deze werd tevens vertoond in Chengdu te China. Samen met Karlijn en Mats won ze de DMFF Best Newcomer Award in 2015 voor hun debuut korte fictie film FABIOLA.

In Juni 2016 gaat haar nieuwe performance IEMAND, NIEMAND, 100.000 in première bij de FASHIONCLASH 2016. Deze performance maakt ze samen met regisseuse Sophie Mantel en Karlijn Milder. De samenwerking met hen ontstond toen ze in regie stond van Sophie , waar ze solo Heiner Müller ‘s BEELDBESCHRIJVING speelde.

Als performer werkt Lotte regelmatig samen met regisseurs en choreografen. Zo heeft ze onder anderen in regie gestaan van regisseuse Rita Hoofwijk, waar ze ook in haar afstudeervoorstelling HET WILDE WEG (2016) te zien zal zijn.

Tevens werkt ze in 2016 samen met choreograaf Guilherme Miotto in de productie "In Memory of a Projection", geproduceerd door Korzo Producties. In dit project ondersteunt ze Miotto met performance en kostuumontwerp naar aanleiding van de bewegingen.