Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Jelle Stiphout

Jelle Stiphout

Regisseur / kunstenaar

Jelle Stiphout (1991) is regisseur, cultuurwetenschapper, schrijver, muzikant en beeldend kunstenaar. Tijdens zijn studie aan de Toneelacademie Maastricht (2018) heeft hij als regisseur een breed scala aan disciplines onderzocht. Van opera, muziektheater en locatietheater tot aan beeldende kunst, performance art en nieuwe media zoals games en bovenal de snijvlakken daartussen.

Tijdens Talentlab 2021 van Toneelgroep Maastricht en VIA ZUID is hij zich gaan verdiepen in zijn beeldende signatuur en daaruit ontstond We Apologize for the Inconvenience, op dat moment nog benoemd met het begrip ‘verlaten decor’. Vlak daarna volgde een nieuw beeldend werk Dit is een Protest (Limburg Festival en Museumnacht 2021), waarin hij het publiek de kans gaf volledig ongecensureerd te protesteren. Door een samenloop van omstandigheden heeft Jelle recent ontdekt dat hij bestaat en is hij een meer gerichte zoektocht aangegaan als mens en als kunstenaar. Die zoektocht kent veel verschillende thema’s, maar kenmerkend is de worsteling van de mens met zijn dagelijkse bestaan en realiteit in al zijn facetten, zowel goed en deugdelijk als inslecht en destructief.

Maker bij VIA ZUID: sinds 2022 (en eerder in afstudeerjaar 2017/2018)

Meer info

www.jellestiphout.nl
Makersportret VIA ZUID, juni 2022

VOORSTELLINGEN

DROWN MY FRIENDS! »

Deze machine is niet ingewikkeld. Een stappenmotor, servomotor, muntproever, speaker, boordcomputer en een rij met rood verlichte knopjes. Een aquarium vol water. En twaalf kleine mensfiguren, vastgebonden aan twaalf loden gewichten, wachtend om onder de wateroppervlakte te verdwijnen en naar de bodem te zinken.
De keuze is aan jou. Wie maakt een enkele reis naar de diepte? Wie verdient jouw agressie en frustraties?
VOETNOOT: De maker is zich bewust van het feit dat het drukken op rood verlichte knoppen gepaard kan gaan met toegenomen stressniveaus, maar benadrukt dat elk slachtoffer enkel een symbolische zondebok is. Voor extra comfort komt de installatie compleet met een ingebouwde assistent die je door het proces heenloopt.
DROWN MY FRIENDS! kwam tot stand met hulp van VIA ZUID, Feikes Huis, Het Performance Technology Lab en Het Verbond, met speciale dank aan Lindsay Zwaan, Johan van Cauwenberghe en Samuel Bom.
-- lees meer »

Dit Is een Protest »

Dit Is een Protest is een interactieve installatie die door Jelle Stiphout werd bedacht en gemaakt omdat hij het er niet mee eens was. Dit Is een Protest protesteert tegen alles waar jij het niet mee eens bent. Protesteer ook via www.jellestiphout.nl/protest.

Te zien:

  • Museumnacht Maastricht, april 2022
  • Limburg Festival, augustus 2021 en 2022

10 EASY WAYS TO DESTROY MY WORLD »

In 2022 verdiept Jelle Stiphout zich in performance en beeldende kunst. Waar hij eerst vaak ook de decors van zijn voorstellingen zelf maakte, spelen die decors en hun beeldende kwaliteiten, nu steeds meer zelf de hoofdrol in zijn werk. Hoe kan een installatie, beeld of scenografie in botsing met zijn toeschouwer een verhaal vertellen en aanleiding geven tot (re)actie?

Met 10 EASY WAYS TO DESTROY MY WORLD, A Fun Fair Terrible laat Jelle mensen op een speelse, en ogenschijnlijk onschuldige, manier hun agressie en frustraties over het huidige bestaan afreageren. Zo stelt hij vragen over de vernietigende kracht van de mens in de huidige samenleving.

voor de overlevenden »

Afstudeervoorstelling

Daar sta je dan. Op de grens van hier en hiernamaals, klaar om afscheid te nemen van het leven. Je hebt het besluit genomen om vandaag voor de laatste keer de zon te zien opkomen. Maar nét op het moment dat je die laatste stap wilt zetten hoor je een stemmetje, een banaal stemmetje, dat je even doet twijfelen; past je zwarte pak nog wel? En moet je niet misschien je moeder nog even bellen? Dat stemmetje doet je even twijfelen. Plotseling loopt de tijd weer. Je gaf de dood een hand, maar je bent niet met hem meegegaan.

In de voorstelling voor de overlevenden neemt regisseur en theatermaker Jelle Stiphout u mee op een zoektocht naar de dood. Wat betekent de dood en waarom zijn wij allen zo bang voor hem? Is de dood niet juist de ultieme vorm van rust en moeten we dit niet accepteren?

De voorstelling vertelt op humoristische wijze de manier waarop de artistiek leider van Het Verbond kijkt naar de dood. Samen met een groep van vier acteurs, die allen op enerlei wijze met de dood geconfronteerd zijn, worden onderwerpen als het hiernamaals, suïcide, moed, lafhartigheid en eenzaamheid behandeld.

In deze voorstelling wordt een gesprek gevoerd over de dood, en dit is eng. De dood zien we liever als iets dat gebeurt wanneer je oud bent. Het is een fenomeen waar we mee moeten leren omgaan. Maar wat als je al vroeg in je leven met de dood in aanraking komt? Met wie kun je dan praten, met wie zoek je contact en hoe doe je dat?

Volgens Jelle Stiphout is de dood niet eng, hij is er gewoon. De dood is als een vriend die bij het leven hoort, die je komt halen als het tijd is. Tot dan resteert enkel het leven; dat is niet altijd aangenaam, maar wel gevuld met momenten vol schoonheid, plezier en extase waar de dood niet aan kan tippen.

Interview Jelle in Cultureel Magazine Jeroen

Credits
Regie/concept: Jelle Stiphout
Vormgeving: Esther Sloots
Spel: Tessa Friedrich, Peter Boven, Yentl Gijbels & Durk Reitsma
Dramaturgie: Raphaël Vandeweyer
Productie: Reno Juriën
Posterbeeld: Edward Honaker
Posterontwerp: Reno Juriën
Begeleiding: Joost Horward

Samenwerking | (co)productie
Collectief van Kunstenaars het Verbond, VIA ZUID & Toneelacademie Maastricht
Dank aan: Stichting Ateliers Maastricht & Stichting Kanunnik Salden

de overlevenden was in februari 2018 te zien in de Gashouder Maastricht.

single-makers.php