Leeg afbeeldingsblok
#

Jan-Peter de Graaff

#

Foto's Caroline Keman 
De Grens

De Grens - historische gebeurtenis met een actuele betekenis - compacte kameropera brengt nieuwe muziek dicht bij het publiek.

Station Eijsden, Zuid-Limburg. Het is 10 november 1918: de Eerste Wereldoorlog loopt ten einde en Keizer Wilhelm II verschijnt aan de grens om asiel aan te vragen in het neutrale Nederland. De Nederlandse regering moet zich hier over beraden en in afwachting van een beslissing verkeert de Keizer een etmaal lang in onzekerheid over zijn status. Op het perron van Eijsden treft hij de plichtsgetrouwe en punctuele stationschef, een man die in afkomst en karakter zijn totale tegenpool is. De twee heren raken in een verhitte discussie, maar er is één punt dat ze gemeen hebben: totale machteloosheid over de situatie waarin ze zich bevinden.

Kaiser Wilhelm II: „Ich bin verloren! Sie werden mich hinauswerfen. Wo kann ich denn jetzt noch hin? Wo kann in dieser Zeit
ein ehrlicher Politischer Flüchtling noch einen Zufluchtsort finden? ... Oh, könnte ich nur Holz hacken.“

Stationschef: “De armoede van mijn sociale klasse is pas ècht een probleem! Dertien kinderen, nauwelijks te eten. Een klein huis, weinig banen - zeker met al die vluchtelingen!”


Muzikaal vuurwerk

De 25 jarige componist Jan-Peter de Graaff schreef een opera vol muzikaal vuurwerk; toegankelijk én eigentijds. Het wordt uitgevoerd door een virtuoos ensemble van jonge musici en zangers. De opera klinkt fris, modern en toegankelijk klinkt. De compositie in twee aktes haakt qua sfeer aan bij de beginjaren van de vorige eeuw, toen grootheden als Kurt Weill, Maurice Ravel en Igor Stravinsky de toon bepaalden.

De opera wordt uitgevoerd door inspirerende musici en zangers. Jonge mensen die graag de importantie van de muziek en het verhaal willen delen. Het libretto neemt de luisteraar mee over de grenzen. Er wordt in twee talen gezongen, Duits en Nederlands. En de thematiek is actueel voor heel Europa.


De Grens is een klinkende Nederlandse bijdrage aan het herdenkingsjaar van het einde van de Groote Oorlog.


Credits


Artistiek team

Compositie Jan-Peter de Graaff

Libretto Yuri Robbers

Regie Saskia Bonarius

Cast

Eva Kroon, mezzosopraan – Kaiser Wilhelm II

Ginette Puylaert, sopraan – stationschef

Musici

Pieter van Loenen – Viool

Ensemble But What About:

Vincent Martig – Basklarinet

Wilco Oomkes – Accordeon

Marianna Soroka – slagwerk

Julian Sarmiento – Contrabas


Beeld

Foto's Caroline Keman

Licht/Scenografie: Hendrik Walther

Kostuums: Leo van den Boorn


Naam

Jan-Peter de Graaff

Jaar

2018

De Grens

#


Teaser

Voorproefje De Grens

Credits

Artistiek team

Compositie Jan-Peter de Graaff

Libretto Yuri Robbers

Regie Saskia Bonarius

Cast

Eva Kroon, mezzosopraan – Kaiser Wilhelm II

Ginette Puylaert, sopraan – stationschef

Musici

Pieter van Loenen – Viool

Ensemble But What About:

Vincent Martig – Basklarinet

Wilco Oomkes – Accordeon

Marianna Soroka – slagwerk

Julian Sarmiento – Contrabas

Beeld

Foto's Caroline Keman

Licht/Scenografie: Hendrik Walther

Kostuums: Leo van den Boorn


Agenda 2018

Première 25 september Parkstad Limburg Theaters in Kerkrade. Daarna aanvang tournee.

12 aug Culemborg, NJO Muziekzomer (try-out)

16 aug Amsterdam, Grachtenfestival (try-out 2x) 17:00 & 19:30 uur

17 aug Amsterdam, Grachtenfestival (try-out 2x) 17:00 & 19:30 uur

25 sept Kerkrade, Parkstad Limburg Theaters (premiere) 20:00 uur

16 okt Maastricht, Ainsi 20:00 uur

7 nov Den Bosch, November Music, Verkadefabriek 19:00 uur

10 nov Eijsden, 100 jaar herdenking (onder voorbehoud)

11 nov Amerongen, Kasteel Amerongen (onder voorbehoud)

Samenwerking

De Grens is een coproductie van Stichting Leonore, Opera Zuid en VIA ZUID.

Meer info

Website De grens, info en tickets

Leeg afbeeldingsblok

#

Jan-Peter de Graaf

Jan-Peter de Graaff (1992 Papendrecht) en opgegroeid op het eiland Terschelling, startte met componeren op 15-jarige leeftijd. Na twee jaar compositie-lessen van Klaas ten Holt werd hij in 2010 aangenomen voor hoofdvak Compositie aan het Koninklijk Conservatorium (Den Haag), waar hij studeerde bij Guus Janssen, Calliope Tsoupaki en Diderik Wagenaar (Bachelor of Music, 2014, Master of Music, 2016).

Tijdens zijn masterstudie studeerde hij tevens compositie bij Kenneth Hesketh aan het Royal College of Music in Londen als onderdeel van het Erasmus+ uitwisselingsprogramma. Naast zijn compositiestudie nam hij vanaf het 2e studiejaar lessen orkestdirectie bij Alex Schillings en Jos Vermunt.


De Graaff won in mei 2018 de eerste prijs in de categorie ‘jong componisten onder de 30’ bij het International Rostrum of Composers.

Veel van De Graaff's composities kenmerken zich door een hoge mate van transparantie en kleurgebruik in zowel harmonie, structuur en orkestratie, met een belangrijke focus op vorm en melodische ontwikkeling. Tevens zijn er vaak theatrale of buitenmuzikale elementen in zijn muziek te herkennen. Invloeden reiken van de Franse en Russische klassieke muziektraditie van componisten als Rameau, Tchaikovsky, Debussy, Stravinsky, Ravel, Prokofiev, Dutilleux en Grisey tot invloeden uit de (moderne) jazz, tango en volksmuziek uit met name Zuid/Oost-Europa, Schotland en Zuid-Amerika.

Het oeuvre van Jan-Peter de Graaff omspant inmiddels meer dan 30 werken voor verschillende bezettingen, variërend van solowerken en kamermuziek (zowel instrumentaal als vocaal) tot werken voor symfonieorkest en muziektheater. Zijn muziek is inmiddels uitgevoerd door een grote variatie aan orkesten, ensembles en solisten, waaronder het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, de David Kweksilber Big Band, het Nederlands Blazers Ensemble, leden van de BBC Philharmonic, het Ruysdael Kwartet, Johan van der Linden en Pierre Woudenberg. Uitvoeringen vonden plaats in onder andere Het Concertgebouw, TivoliVredenburg en het Bimhuis.

Zijn eerste opera 'All Rise!', (2017) was volledig georganiseerd en geproduceerd door young professionals uit de regio Den Haag en Utrecht. Ook voerde Jan-Peter compositieopdrachten in seizoen 2016-2017 uit voor het Asko|Schönberg Ensemble, ensemble Kluster5 en Salone dell’Opera.