Talentontwikkeling podiumkunsten Limburg

Audrey Apers

Audrey Apers

Danser / choreograaf

Audrey Apers (1990) studeerde aan de Koninklijke Balletschool van Antwerpen en behaalde vervolgens haar bachelor moderne theaterdans aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze danste bij SALLY Dansgezelschap Maastricht, LeineRoebana, Arno Schuitenmaker en Romeo Castellucci.

Maker bij VIA ZUID: 2018 t/m 2019 (binnen het Danslab van SALLY Dansgezelschap Maastricht en VIA ZUID)

Meer info

www.audreyapers.be

VOORSTELLINGEN

Labour of Love »

Met Labour of Love zet Audrey Apers muziek en dans in voor een streven voorbij hiërarchische verhoudingen. In een live dialoog tussen Apers en haar muzikale counterpart moet de strijd om territorium wijken voor het werken aan een gemeenschappelijke grond. Geleid door intuïtie en instinct vervagen de grenzen van de disciplines om voet te kunnen zetten in het onbekende.

Labour of Love toont twee mensen die een intieme samenwerking als startpunt nemen voor een creatief proces. Een erkenning voor liefde als drijvende kracht. Audrey is performer in haar eigen werk en tekent voor kostuum- en lichtontwerp.

Deze voorstelling is onderdeel van het drieluik (Im)Pulse met twee geroemde werken van Krisztina de Châtel naast uitdagend werk van jong talent Audrey Apers uit het Danslab van SALLY en VIA ZUID. Drie choreografieën met een sturende rol voor muziek.

(Im)Pulse brengt op initiatief van SALLY De Châtels klassieker Pulse (2007) op muziek van György Ligeti. Door de pianoklanken van Ligeti worden de dansers, gehuld in kostuums van mode-icoon AZIZ, meegesleurd als bladeren in een orkaan. “Eentje om nog eens te gaan zien”, schreef NRC Handelsblad in 2007.

Thirteen Images From The Dark Land (2017) werd gemaakt in opdracht van SALLY. Hiermee creëerde De Châtel voor het eerst in haar carrière een duet waarin menselijk contact centraal staat. Op een compositie van George Crumb en live begeleid door Ensemble 88 verkent de choreografie de menselijke ziel in het fysieke lichaam.

Lees hier de recensie van Theaterkrant.

Te zien:
(Im)Pulse
was van september t/m december 2019 op tournee langs zo’n twintig theaters in Nederland.

-- lees meer »

Stand-Up Project »

Ondertussen doen zelfhulpboeken het zeer goed. Zelfhulp. Wat een slechte bijklank heeft dat woord. Waarom? Waarom is falen cool maar jezelf willen verbeteren opeens hopeloos naïef?

Stand-up Project is een poging om onze wil om vooruitgang te boeken terug te eisen. Het is een collectief met leden die bij elkaar komen met een specifiek doel, namelijk iedereen ruimte en kansen bieden voor belichaamde empowerment. Naast de intentie om nieuwe vaardigheden te leren en dit met elkaar te delen, daagt deze manier van werken hen uit tot het genereren van materiaal voor het creëren van nieuw artistiek werk.

Voor deze Sneak Peek heeft Audrey solo onderzoek gedaan en presenteert zij in een combinatie van performance en talk een eerste versie van wat Stand-up Project voor haar zou kunnen betekenen.

REMOTE »

Wat gebeurt er als techniek, muziek én dans samenkomen in één voorstelling? U maakt het mee bij REMOTE, een nieuw werk van de jonge Belgische choreografe Audrey Apers op muziek van de eveneens Belgische componist Paul Pankert. Audrey Apers baseerde haar choreografie op het boek De Macht van Naomi Alderman, waarin vrouwen over de hele wereld plotseling de gave bezitten om met hun handen elektrische impulsen uit te zenden.

In REMOTE wordt deze gave zichtbaar via sensoren die de RWTH Universiteit Aachen speciaal voor deze voorstelling heeft ontwikkeld. De techniek analyseert de bewegingen en beïnvloedt real time elektronische klankfilters, die met behulp van software van het Centre Henri Pousseur uit Luik de klank van instrumenten kunnen transponeren, veranderen of versterken. Hierdoor ligt de muziek niet meer geheel in handen van de musici! Een uitdaging voor de musici van Ensemble 88 die de voorstelling onder leiding van Paul Pankert live begeleiden.

Audrey Apers creëerde REMOTE als onderdeel van Danslab, een initiatief van SALLY Dansgezelschap Maastricht en VIA ZUID.

Te zien:

  • Impact Day, Alter Schlachthof Eupen: 4 november 2018
  • Festival Winternights, Maastricht: december 2018

Day Dream Space »

Day Dream Space, een project van Audrey Apers en Tim Scheffer start vanuit een nieuwsgierigheid naar ‘dagdromen’ en de vertaalbaarheid van deze thematiek naar een ervaring in beeld en beweging.

Ze maakten een installatieperformance, die evolueert en opgezet is als een doorlopend creatief onderzoek. Ze verkennen de grens tussen binnen en buiten en ontmoeten mensen in een gesloten maar poreuze ruimte, bewoond door de performer.

Day Dream Space is een onconventionele theatrale ruimte voor maximaal tien mensen. Het doel is om een autonome ruimte te creëren, die in elke context geplaatst kan worden en tegelijkertijd volledig los staat van de plek waar de ruimte zich bevindt. Het publiek betreedt de dagdroom via een opstapje door een schuifdeur, die zich opent en achter je weer sluit. Aangekomen in de doorgang, een hal, een tunnel, wordt de persoon aangetrokken door de convergerende openheid, om op het centrale moment van onze dagdroom aan te komen. Hier ontstaat plaats voor ontmoeting. Performer en publiek delen samen een ervaring.

Een performer is aanwezig in de installatie als inwoner van deze ruimte. De performer voert acties uit die spelen met ruimte en gevoel voor tijd. Door geluid, licht en het lichaam te manipuleren, probeert de uitvoerder de realiteit van de bezoekers te verschuiven, waardoor de bezoeker het gevoel van tijd en ruimte loslaat.

Audrey en Tim nodigen mensen uit om de ruimte één voor één te betreden en zo echt onderdeel te worden van het werk. Hun voornaamste onderzoeksvraag is: hoe kunnen we mensen bewust maken van hun dagdromen? Hoe kunnen we mensen vrij laten voelen in een ruimte die we creëren, een plek tussen een binnen- en buitenwereld?

Maker, danser en performer: Audrey Apers | Maker, installatie-ontwerper en producent: Tim Scheffer | Coaching: Marieke Breyne, Jean-Marie Oriot & Ronald Wintjens | Met dank aan: Grensverleggers

Coproductie: Stichting Zomerparkfeest, SALLY Dansgezelschap Maastricht en VIAZUID

Te zien:

  • Galerie Wilms, Venlo: juni 2018 (vooronderzoek)
  • Zomerparkfeest, Venlo: augustus 2018
  • Cultura Nova, Heerlen: augustus en september 2018
single-makers.php