Mario Leko In residentie van 28 mei tot 10 juni bij wpZimmer in Antwerpen

16 apr. 2018 17:25

#

Mario Leko in residentie bij wpZimmer in Antwerpen

wpZimmer nodigt met vaste regelmaat (internationale) artiesten uit voor een residentie. Om er te logeren en te werken in de studio of het atelier. Van 28 mei tot 10 juni 2018 is Mario er te gast en werkt er aan de vervolmaking van zijn voorstelling Here she lies sir. Aan de residentie is een toonmoment gekoppeld.

Na meer dan 10 jaar ervaring in het theater als kostuumontwerper, decorontwerper, videomaker en fotograaf maakt Mario Leko voor het eerst zijn eigen werk Here she lies, sir.

Het vertrekpunt van dit project zijn Ophelia, Lady Macbeth en Thaisa; drie vrouwelijke personages van Shakespeare die op het eerste zicht niet veel met elkaar te maken hebben, behalve dat ze niet veel spreken en dat ze alle drie dood gaan. Leko is gefascineerd door het feit dat deze figuren geworteld zijn in een tijd die vrouwen niet eens toeliet tot het theater en waar vrouwenrollen door mannen werden vertolkt. Met Here she lies, sir wilt hij onderzoeken wat hiervan vandaag nog rest. In zijn zoektocht naar antwoorden wordt hij bijgestaan door drie intrigerende performers: Darya Gantura als Ophelia, Marie De Corte als Lady Macbeth en Juriji des Klee als Thaisa. Leko stelt de vraag hoe deze performers worden gedefinieerd door hun performatieve lichaam. In welke mate heeft dit invloed op wat wij als publiek ervaren? En welke invloed heeft deze interactie tussen de blik en het subject op de betekenis die ontstaat?

Daarnaast onderzoekt Leko de manier waarop betekenissen worden gerepresenteerd via afbeeldingen. Hiervoor vertrekt hij van het schilderij van Ophelia van de Britse schilder Sir John Everett Millais. Dit is tot op de dag van vandaag een van de meest memorabele representaties van de vrouw als slachtoffer. Wat betekent dit nog vandaag?

Meer info wpZimmer