Gouverneur Theo Bovens bezoekt voorstellingen In het Zuiden ligt alles anders |150 jaar Limburg

18 sep. 2017 16:05

#

Ontmoet de Gouverneur

Theo Bovens, Gouverneur van Provincie Limburg komt graag in gesprek met jongeren, vooral tussen 12 en 18 jaar. Daarom bezoekt hij op een aantal plekken de voorstelling 'In het Zuiden ligt alles anders |150 jaar Limburg', om van jongeren te horen wat hun tips en toekomstwensen voor Limburg zijn.


#

In het Zuiden ligt alles anders

Familie-voorstelling in mobiele theatertruck waarin we 150 jaar Limburg tot leven wekken

Limburg bestaat 150 jaar en dat vieren we met de rondreizende interactieve familievoorstelling 'In het Zuiden ligt alles anders’ . Talentvolle jonge kunstenaars van Het Laagland en VIA ZUID trekken met een performance op locatie, in een theatertruck naar Limburgse zomerfestivals, van noord tot zuid.

‘In het Zuiden ligt alles anders’ is informatief en gewoon leuk theater, verrassend en verrijkend, gratis toegankelijk voor tienplussers, hun ouders, toeristen en passanten, iedereen dus. En, geloof ons, dit wordt geen saaie geschiedenisles, maar het gaat om het NU: welk puzzelstukje van Limburg past bij jou en welke Limburger schuilt er na 150 jaar in jou persoonlijk?

De podiumkunstenaars - allen met Limburgse roots - betrekken iedereen vanaf de tienerleeftijd bij twee interactieve performances. Verhalen rond het ontstaan van Limburg gaan plots bruisen in de intieme mobiele theatertruck. Op straat, buiten de mobiele theatertruck, krijgt iedereen de kans zijn of haar eigen Limburgerschap onder de loep te nemen: bestaat de Limburger eigenlijk wel? Schuilt er iets Limburgs in het diepst van je ziel? En hoe dan?

het is niet zo alsof er een groot gat lag

en toen ineens, poef!, Limburg

zo is het niet gegaan

Puzzelstukjes

Verleden, heden en toekomst passeren de revue in dit tweeluik die los van elkaar en vanzelfsprekend ook als één geheel te zien zijn. Theatermakers Nina Willems (1986) uit Heerlen en Mayke Roels (1990) uit Roermond hebben de boeiende ontstaansgeschiedenis van de provincie Limburg in twee unieke interactieve performances gegoten.

Het gebied dat in de Grondwet van 1815 voor het eerst als provincie Limburg werd aangeduid, was daarvoor verdeeld in een groot aantal kleine gebiedjes. Wat wij nu Limburg noemen, was ooit een grote hoeveelheid kleine, bij elkaar geveegde puzzelstukjes. Limburg kenmerkt zich dus misschien eerder door zijn diversiteit dan door zijn eenheid. Het is die omgrensde diversiteit die Mayke en Nina in deze locatievoorstelling willen benadrukken maar vooral vieren. Ze brengen een ode aan de diversiteit en buigzaamheid, omdat volgens hen daar nou net de kracht van Limburg schuilt.

Made in Limburg

'In het Zuiden ligt alles anders' is gemaakt en geschreven door een nieuwe lichting theatermakers gevestigd in Limburg: Nina Willems, Mayke Roels, Merlijn Huntjens en toneelschrijfster Annet Bremen. Het is een samenwerking van Het Laagland en VIA ZUID, gemaakt in opdracht van de Provincie Limburg ter gelegenheid van de viering van 150 jaar Limburg.Het Laagland is dé jeugdtheatervoorziening van Limburg, die kinderen serieus neemt, jongeren prikkelt en volwassen ontroert. VIA ZUID is talentmakelaar en netwerkorganisatie vanuit Limburg voor talentontwikkeling in de podiumkunsten.

Credits

Concept, spel en regie: Nina Willems & Mayke Roels | regie-advies: Jip Vuik| eindregie: Inèz Derksen |tekst: Annet Bremen | enquête: Merlijn Huntjens | decor en techniek: Thierry Wilders | productie: Wouter Ramakers. Productie: Het Laagland in co-productie met VIA ZUID. Mogelijk gemaakt door: Provincie Limburg en Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg

Waar

Laat je meevoeren, kom naar een van de Limburgse zomerfestivals en doe mee, ‘ontdek’ de Limburger in jezelf, in en rond de theatertrailer van het Laagland en VIA ZUID. De rondreizende en gratis toegankelijke productie komt te staan op

Zondag 20 augustus Cultura Nova in Heerlen, première 13.30 en 15.30 uur | www.culturanova.nl

Zaterdag 26 augustus LIMBURGFESTIVAL in Roermond | www.limburgfestival.nl

Zondag 27 augustus Schijt aan de grens te Venray | www.schijtaandegrens.nl

Zaterdag 9 september, Op de bank in Sittard | www.dedomijnen.nl

Zondag 10 september Parcours in Maastricht |www.hetparcours.nl

Zondag 17 september Cultureel Lint in Weert www.cultureellint.nl

Meer informatie

www.hetlaagland.nl en www.viazuid.com of de facebook