Fond Podiumkunsten steunt VIA  ZUID met extra geld  

23 jun. 2017 00:00

#


Fonds Podiumkunsten steunt VIA ZUID met extra geld


Extra kansen voor aanstormend talent in Limburg

Juni 2017

Het Fonds Podiumkunsten steunt VIA ZUID de komende twee jaar met 75.000 euro extra voor talentontwikkeling in theater, dans en performancekunsten. VIA ZUID is zeer verheugd met deze landelijke erkenning.

De Provincie Limburg matcht dit bedrag (75.000 euro), zodat de aanstormende podiumkunsten-talenten vanuit het zuiden meer mogelijkheden krijgen om zich in de breedte en de diepte te ontwikkelen, in samenwerking met diverse Limburgse steden, andere (internationale) partners en het publiek. Ook de gemeenten Heerlen en Maastricht ondersteunen talentmakelaardij VIA ZUID.

VIA ZUID is een 'nomadisch' werkende netwerkorganisatie voor de podiumkunsten en verbindt - sinds 2013 - professionele makers en organisaties/partners binnen en buiten de cultuur als intermediaire makelaar. VIA ZUID werkt niet vanuit een kantoor; de vier kernteamleden reizen naar de locaties waar geproduceerd, gerepeteerd en getoond wordt. VIA ZUID wil de nieuwe generatie cultuurprofessionals zichtbaar maken voor en verbinden met een breed (deels) nieuw publiek.

Het Fonds Podiumkunsten (FPK): 'VIA ZUID verbindt vanuit een kleine kern een groot scala aan betrokken partners. Positief vindt de FPK-commissie het 'dat VIA ZUID over de grenzen van Limburg kijkt, onder meer door samenwerkingen met instellingen in de Euregio aan te gaan'.

Met de extra middelen investeert VIA ZUID in het interdisciplinaire TALENT LAB - in nauwe samenwerking met Toneelgroep Maastricht. Begin november is de eerste presentatie in de Bordenhal in Maastricht van deze hybride club van zeven makers die de komende maanden met elkaar leren werken en kruisbestuivingen aangaan.

Daarnaast kan er met deze gelden geïnvesteerd worden in nieuwe research- werk- en productieplekken (residenties en broedplaatsen in en buiten Limburg).

Het Fonds Podiumkunsten constateert dat VIA ZUID een 'breed makersprofiel hanteert met auteurs, regisseurs, performers, musici, dansers en beeldend kunstenaars. De talenten waarmee VIA ZUID werkt geeft de FPK-commissie voldoende vertrouwen in de professionaliteit van de makers'. Er is ook voldoende vertrouwen op langere termijn.

Naast VIA ZUID - Talent op weg, zijn de twee partner-organisaties in Brabant en Groningen gehonoreerd. Er is tevens perspectief voor extra steun in 2019 en 2020.